ilustrační snímek | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Školní tělocvičnu v Meziříčí navrhne architekt, má suplovat sportovní halu

  • 0
V roce 2027 by mohla u valašskomeziříčské ZŠ Křižná stát nová moderní školní tělocvična, která zároveň bude tréninkovou sportovní halou. Její podoba vzejde během příštího roku z architektonické soutěže, kterou odsouhlasili tamější zastupitelé.

„Jde o největší školu ve městě, kterou aktuálně navštěvuje 638 dětí. Dlouhodobě zde však chybí tělocvična. Díky tomuto záměru bychom zajistili vhodné sportoviště nejen pro naše školáky, ale v odpoledních hodinách a o víkendech také pro sportovce,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO).

Hřiště v tělocvičně bude mít rozměry 43 krát 23 metrů a doplní jej tribuna pro 200 diváků. Zázemí zde najdou házenkáři či florbalisté.

„Právě tyto kluby dlouhodobě čekají na vhodné zastřešené sportoviště, které by jim umožnilo nejen trénovat, ale také pořádat soutěže,“ řekl místostarosta Petr Nachtmann (ODS).

Na sportovní halu nejsou peníze, z plánů zbyla opravená tělocvična

O stavbě sportovní haly se ve Valašském Meziříčí mluví dlouhodobě. Město ji v minulosti chystalo společně se Zlínským krajem v areálu Integrované střední školy v ulici Palackého, hejtmanství ale od projektu v roce 2020 dočasně odstoupilo. Důvodem bylo výrazné navýšení ceny na 228 milionů korun.

Radnice tak ve škole aspoň zrekonstruovala tělocvičnu. A nyní se pustila do podobné investice u ZŠ Křižná.

„Teď řešíme problém základní školy, která má nedostatečné prostory, a díky tomu rozšíříme možnosti pronájmu o pár hodin pro sportovní oddíly. Ale nejedná se o novou sportovní halu. Ta je tedy definitivně odpískána?“ ptala se opoziční zastupitelka Hana Skácalová (nezařazená).

„O sportovní hale uvažujeme pořád,“ reagoval Nachtmann s tím, že nic konkrétního ale zatím není.

Proti stavbě protestují dva majitelé sousedních nemovitostí. Kvůli nim má být součástí architektonické soutěže příprava studie osvětlení a odstínění haly. Opozici se také podařilo prosadit, že zadávací podmínky nemá odsouhlasit „jen“ rada města, jak zněl původní návrh, ale zastupitelstvo.

11. prosince 2014