Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Radnice pořádá na Facebooku soutěže o ceny, otázky natáčejí zastupitelé

  • 0
Starosta zdraví občany ze svého malého vinohradu a klade jim otázku týkající se vinných odrůd. Místostarostka je doma v křesle zase zkouší ze znalostí chemie. Se svou otázkou takto postupně přispěje každý z 21 zastupitelů. Originální soutěží chce Uherský Ostroh pobavit v době vládních omezení místní lidi a pomoci zdejším živnostníkům vypořádat se s koronavirovou krizí.

Uherský Ostroh spustil soutěž před pár dny na svém Facebooku.

„Původně jsem chtěla vymyslet soutěž pro děti, ale došlo mi, že teď mají řadu povinností se školou. Tak mě napadlo vytvořit něco pro rodiče, aby si oddechli,“ líčí autorka soutěže a vedoucí radničního odboru kultury Lucie Pšurná.

Zastupitele přemlouvat nemusela, ochotně točí videa z domácího prostředí a dávají otázky z různých odvětví. Zároveň při tom mohou informovat o současné situaci.

„Výběr otázek je na nich. Každý má jiné zájmy, takže je to velmi pestré, od myslivosti přes historii města až k fotbalu,“ popisuje Pšurná.

Na Facebooku města se každý den objeví jedno takové video. Lidé odpovídají do půlnoci a následující den z nich radnice vybere vítěze. Cenami jsou poukázky do místních obchodů a na služby.

Město záměrně volilo provozovatele a živnostníky, kteří museli kvůli koronaviru zavřít.

„Jsou tam třeba kadeřnictví, cykloprodejny, kosmetika. Chceme je tímto podpořit a pomoct jim, protože v této době mají velké ztráty,“ dodala Pšurná.

S občany přes sociální sítě komunikují i další radnice. Například starosta Starého Města Josef Bazala na svém profilu denně zveřejňuje otázky na téma zajímavostí z regionu a soutěžícím jako cenu nabízí lahev vína.

Holešovská knihovna zase na YouTube vysílá seriál o místních zajímavostech nebo instrukce k atletickému tréninku.