Pilové pásy posílá rodinná firma do celého světa, nyní má novou halu

  • 0
Každý den opustí brány strojírenské firmy v Sazovicích na Zlínsku kolem tisíce pilových pásů používaných na řezání dřeva. Dudr Tools je vyrábí pro největší dřevozpracující podniky nejen v Česku, ale i na Slovensku a ve 40 zemích po celém světě. Do nové haly investovali 53 milionů korun.

Svou výrobní halu v malé obci u Zlína zvětšila firma na dvojnásobek. „Chtěli jsme navýšit výrobní kapacity a také nabízíme zaměstnancům od října přechod z třísměnného provozu na dvousměnný, takže si mohou vybrat,“ vysvětlil výkonný ředitel Ondřej Turecký.

Nové prostory, které zvýší výrobu asi o 30 procent, vznikly přístavbou dosavadní haly a dohromady tak pro výrobu slouží dva tisíce metrů čtverečních plochy.

„Přesunuli jsme do nové haly střediska Kotouče, Úzké kmenové pásy, Údržba a vývoj a experimentální středisko vývoje složené z moderního soustruhu a obráběcího centra. Vznikly tady i nové skladové kapacity,“ upřesnil majitel firmy Tomáš Dudr.

Strojírenská firma zaměstnává přes sto lidí, přibírá další a na konci roku jich má být 115. Vzhledem k tomu, že výroba pilových pásů je specifická, nové pracovníky si sami školí a zaučují.

Sami také vymýšlejí a vyrábějí stroje, které by dokázaly vyrobit dokonalejší pásy. Do vývoje a inovací loni investovali 10 milionů korun. V nové hale přibylo 15 strojů, z toho tři vlastní. Pracovníci mají k dispozici dohromady 50 strojů.

„Náš obor je poměrně úzký a profesionální stroje vyrábí tak tři firmy na světě. A nám začalo vadit, že stroje mají své nedostatky. Tak jsme je upravovali, ale to postupem času nestačilo, tak jsme se rozhodli, že si je uděláme sami, abychom je více přizpůsobili pro naši výrobu,“ přiblížil Dudr.

Náklady na přístavbu haly dosáhly 35 milionů korun, dalších 18 milionů stály nové stroje. Na střeše by měla zhruba za rok vzniknout fotovoltaická elektrárna, která pokryje 30 až 40 procent spotřeby elektrické energie. Letos platí firma za energie 350 tisíc korun měsíčně, v příštím roce počítá zhruba s dvojnásobkem.