V areálu bývalé drůbežárny ve Starém Městě vysadila radnice 51 ovocných stromků.

V areálu bývalé drůbežárny ve Starém Městě vysadila radnice 51 ovocných stromků. | foto: Staré Město

Švestky, meruňky a jabloně. Drůbežárnu ve Starém Městě nahradí obecní sad

  • 1
Několik desítek let se ve zdejších halách chovaly slepice. Od povodní v roce 1997 už ale drůbežárna u slepého ramena Čerťák na okraji Starého Města původnímu účelu neslouží, částečně ji využívá jen několik firem.

Brzy by se však dosud nevlídný prostor mohl stát oblíbeným odpočinkovým místem. „Pozemky byly města dlouhodobě. Loni jsme od společnosti Zevos odkoupili za čtyři miliony i samotné budovy,“ řekl starosta Josef Bazala.

Areál se podle plánu radnice bude měnit postupně.

„V první fázi jsme v prostoru za budovami drůbežárny vykáceli náletové dřeviny a vysadili jsme tam 51 ovocných stromků, jako jsou švestky, pološvestky, durancie, meruňky, renklódy, jabloně a hrušky,“ poznamenal Bazala.

Dosavadní počet ovocných stromků by neměl být konečný, město chce s výsadbou pokračovat také v širším okolí slepého ramena.

Dění uvnitř samotného areálu zatím zůstává skryto za zdí. Město lidi dovnitř pustí až za několik let, až stromky vzejdou.

„Doplníme tam lavičky a další vybavení. V době úrody to pak asi vždy na nějakou dobu zavřeme, popřípadě lidem stromy pronajmeme, ale to je hudba budoucnosti,“ uvažuje lidovecký starosta.

Připomněl, že jeho strana v minulém volebním období měla v programu i vznik obecní pálenice.

„Faktem ale je, že pálenic v okolí je celkem dostatek, třeba v Kunovicích, Jalubí nebo Buchlovicích. Ale kdyby přišli s projektem zahrádkáři nebo jiný subjekt, dovedu si představit, že bychom jim s tím pomohli.“

Než se celý areál naplno otevře lidem, bude také potřeba zdemolovat haly bývalé drůbežárny, vodní nádrž a další stavby.

„Demolice může stát 20 až 30 milionů korun. Jedná se o brownfield, nevyužívaný průmyslový areál, pokusíme se na rekultivaci území získat nějakou podporu,“ plánuje Bazala.

O využití celého areálu jasno není, byť územní plán od roku 2014 počítá s přírodní zelení. „Budoucí zastupitelé můžou říct, že tam vidí něco jiného, nabízí se třeba i rodinná výstavba. Ale my počítáme, že půjde o klidovou část města plnou zeleně, s parkem, sadem nebo třeba loukou,“ uvedl starosta.

Areál bývalé drůbežárny (zelená značka) u slepého ramena Čerťák na okraji Starého Města.

Areál bývalé drůbežárny (zelená značka) u slepého ramena Čerťák na okraji Starého Města.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz