Soudkyně Ilona Miklová z civilního úseku uherskohradišťského soudu čelila u...

Soudkyně Ilona Miklová z civilního úseku uherskohradišťského soudu čelila u Nejvyššího správního soudu v Brně kárné žalobě za pomalou práci. | foto: Václav Šálek, ČTK

Soudkyni hrozilo zbavení funkce, za průtahy nakonec přijde o část platu

  • 8
O deset procent platu po dobu jednoho roku přijde za pomalou práci soudkyně civilního úseku uherskohradišťského okresního soudu Ilona Miklová. Její nadřízený pro ni původně požadoval odvolání z funkce, ukázalo se však, že desítky provinění jsou promlčené.

Ilona Miklová čelila kárné žalobě podané předsedou soudu v Uherském Hradišti Tomášem Gargulákem za průtahy, které má v 87 věcech. Kárný senát Nejvyššího správního soudu v Brně ji ale nakonec potrestal jen za průtahy v 31 řízeních a za protahování zákonné lhůty u vyhotovení rozsudku.

Gargulák se nakonec s Miklovou dohodl na mírnějším potrestání a na zúžení provinění. Kárný senát dohodu o snížení platu, které u ní celkově představuje částku téměř 150 tisíc korun, akceptoval.

Dohodu o výši trestu Gargulák s Miklovou uzavřeli až na dnešním jednání. V předchozí dohodě byla navržená výše trestu nižší, a to krácení platu o pět procent po dobu pěti měsíců. Tato výše trestu však přišla kárnému senátu neadekvátní.

Kárné řízení s Miklovou začalo loni v listopadu a původně měla být potrestaná za protahování případů od roku 2014 do poloviny loňského roku, nakonec je trestaná pouze za protahování případů od 1. prosince 2017 do konce loňského května.

„Porušila tím povinnosti soudce a ohrozila důvěru v nestrannost, nezávislost a spravedlivost soudu,“ uvedl předseda senátu Tomáš Langášek.

Podle něj je důležité, že Miklová, která v minulosti obdržela i výtku, projevila sebereflexi a uznala, že její oddělení je ve špatném stavu a že má vůli situaci výrazně zlepšit.

Ostuda je pro soudce horší než snížený plat, říká ten, který je soudí

„Nyní si již dávám pozor, abych nevyhotovovala rozsudky po lhůtě,“ uvedla Miklová.

Okresní soud v Uherském Hradišti patří k těm menším, podle oficiálního seznamu vedeného ministerstvem spravedlnosti tam působí 18 soudců. Hned několik z nich ale v nedávné době čelilo kárnému řízení.

Po prověrce na trestním úseku rezignovala předsedkyně soudu Hana Kurfiřtová, která navíc také nestíhala v zákonné lhůtě psát písemná znění rozsudků, kárný senát jí loni v prosinci udělil důtku. Na podzim ji nahradil Gargulák.

Soudci Jiřímu Přibylovi kárný senát letos v lednu snížil plat o deset procent na jeden rok. Potrestaný byl už potřetí. Také pro něj nadřízený neúspěšně požadoval úplné zbavení funkce soudce.

Kárnou žalobu na další uherskohradišťskou soudkyni Evu Šišperovou vzalo vedení krajského soudu zpět. 

,