Provozovatel slušovické diskotéky Jiří Kotek (na snímku uprostřed) při jednání...

Provozovatel slušovické diskotéky Jiří Kotek (na snímku uprostřed) při jednání u zlínského soudu. (listopad 2023) | foto: Petra ProcházkováMAFRA

Opilí lidé pokyny ochranky ignorovali, popsal svědek tlačenici na diskotéce

  • 6
Návštěvníci diskotéky Sud ve Slušovicích, mezi kterými vypukla panika, nereagovali na pokyny ochranky. Řekl to u soudu bratr obžalovaného Jiřího Kotka, organizátora halloweenské party, při níž se loni zranilo 12 lidí. Tomu hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení.

Patrik Kotek, který byl v inkriminovanou chvíli členem pořadatelského týmu a měl na starosti ochranku, v pondělí vypovídal u zlínského soudu jako svědek a popisoval události osudného večera. Čekající, mezi kterými vypukla panika, podle něj nespolupracovali s ochrankou klubu.

„Vůbec na nás nereagovali, byli opilí nebo ovlivnění návykovými látkami, rozhodně nebyli v pohodě,“ řekl před soudem Kotek. „Byli tam lidé popadaní na zemi, ostatní po nich šlapali. Vyzývali jsme je, ať se netlačí, snažili jsme se odtud ty zraněné dostat,“ dodal.

Vylíčil, že se šířila informace, že vypukla rvačka. Proto šel s dalším členem ochranky uklidnit situaci. Obžalovaný Jiří Kotek podle něj ucpané místo obešel vedlejším schodištěm, pak se vrátil nahoru a zamezil lidem, kteří byli v sále, aby vycházeli ven.

„Tím se uvolnil ten tlak z vrchu a my jsme mohli dostat ty lidi ven. Někteří byli v bezvědomí, udělali jsme kolem nich kruh, dali je do stabilizované polohy a volali záchranku,“ líčil svědek.

Umačkáni davem. Nedalo se pohnout, popisují účastníci party ve Slušovicích

Klub podle jeho slov přeplněný nebyl, na parketu bylo plno, ale po klubu se dalo volně pohybovat. To se ale týkalo prostoru, ve kterém mohou být lidé po zaplacení vstupného.

Podle popisu svědka v průběhu večera vydal obžalovaný pokyn, že se další vstupenky prodávat nebudou. Další množství lidí ale čekalo na schodišti, v naději, že se dovnitř přeci jen dostanou. A právě mezi nimi, v místě, které je limitované prostorem, vypukla panika.

Soudce Ivo Krinke se snažil zjistit, kolik bylo prodaných vstupenek. Nikdo z volaných svědků mu přesnou odpověď dát nedovedl. Vstupné vybíraly dvě šatnářky, každá v jiném patře, tržbu ale nepočítaly.

Překročenou kapacitu potvrdila policie

Lidé v kostýmu navíc vstupné neplatili a chodili jiným schodištěm. Naplněnost klubu tak pořadatelé jen odhadovali, podle reakcí na sociálních sítích očekávali zhruba 400 lidí. Kapacita klubu je 280 osob. Pořadatelé odmítli, že by jich dovnitř pustili víc, ale policie překročenou kapacitu potvrdila.

„Dalo se té situaci nějak předejít, mohli jste něco udělat lépe?“ ptal se Krinke. „Já jsem svým tělem bránil, aby se netlačili, řval jsem na ně, já osobně jsem do toho dal vše,“ mínil bratr obžalovaného. A dodal, že za dvanáct let k žádnému incidentu na schodišti nedošlo.

Podle obžaloby Jiří Kotek během halloweenské party neučinil odpovídající bezpečnostní opatření a nedodržel maximální kapacitu diskotéky. „Vstup nebyl regulován, došlo ke kritické situaci. Velká většina poškozených byla nezletilá,“ sdělil státní zástupce Jan Zubek s tím, že dva lidé byli ohroženi na životě.

Necítím vinu, řekl muž souzený za tlačenici na diskotéce, kde se zranilo 12 lidí

Obžalovaný organizátor akce před soudem odmítl vypovídat, ale vinu odmítl. Obžalovaná je také firma, v níž je Kotek jednatelem. Zatímco muži hrozí osmileté vězení, firmě finanční pokuta a zákaz činnosti.

Zatím ale diskotéka Sud funguje a provozovatelé posílili bezpečnostní opatření. Dosud byly kamery jen u baru, aby dokumentovaly, že se zde nepodává alkohol mladistvým. Po loňském neštěstí přibyly také na schodišti. A navýšili i počet členů ochranky.

U soudu měl vypovídat ještě jeden svědek, ale k líčení se nedostavil. Soud jej proto odložil na 20. března příštího roku.

18. října 2023