Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Města v kraji bojují s opilci a vandaly. Zpřísnění pravidel ale nestačí

  12:18
Nepřizpůsobivých osob i konfliktních situací ve městech přibývá. Strážníci ve Zlíně řešili případ muže, který pozvracel interiér autobusu MHD, následně do něj kopal zvenčí a za vykřikování vulgarit zastavoval auta na silnici. Mladá žena zase fixami pokreslila lavičky i hlavu svého psa a čerstvě plnoletý mladík po požití léčiv a alkoholu napadal strážníka.

Strážnici ve Zlíně se potýkají s nárůstem incidentů proti veřejnému pořádku. (červenec 2023) | foto: Městská policie Zlín

Jde jen o zlomek případů prohřešků proti veřejnému pořádku z poslední doby, kterými se zabývala městská policie ve Zlíně. A podobných incidentů přibývá, stejně jako stížností obyvatel na nepřizpůsobivé občany.

„Za poslední dva až tři roky se diametrálně změnila situace v celkovém počtu osob bez přístřeší na Zlínsku a zásadně se změnilo chování těchto osob,“ zdůvodnil mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Podle odhadů za tuto dobu ve Zlíně přibylo až 15 procent bezdomovců. „Zásadními vlivy jsou jednoznačně covid a ekonomicky složité období,“ zdůraznil Melzer.

V podobné situaci je většina větších měst v kraji. Vzrůstající počet případů i zásahů strážníků potvrzují také v Otrokovicích. Podle vedoucího zdejší městské policie Tomáše Gromuse však větší úskalí představuje změna v chování výtržníků.

Ti často odmítají reagovat na výzvy strážníků a přestupky páchají opakovaně. Navíc už oproti minulosti nejde jen o jedince, kteří se kvůli závislostem dostali na životní dno.

„Dnes jsou to často lidé, kteří si tento způsob života vybírají dobrovolně a raději snesou určitý hygienický diskomfort, než aby měli povinnosti a respektovali řád ve společnosti,“ všiml si Gromus.

Hulín zvažuje zřízení městské policie

Hulín chce kvůli vzrůstajícímu počtu lidí, kteří obtěžují okolí, od letošního podzimu zavést vyhlášku regulující pití alkoholu na veřejnosti. Radnice dokonce nechala odstranit dvě lavičky na náměstí Míru, kde se „nepřizpůsobiví“ zdržovali. „Možná to mnohé překvapí, ale těmito osobami jsou občané našeho města, kteří zde mají vlastní dům nebo byt,“ upozornil starosta Jaromír Žůrek.

Radnice chce podle něj proti přestupkům zasahovat tvrději než dřív a uvažuje i o zřízení městské policie.

Města však přiznávají, že boj proti lidem budícím veřejné pohoršení je často neefektivní. Protialkoholové vyhlášky sice fungují ve většině měst – a částečně pomohly situaci zlepšit – hlavní problém tkví ale jinde. „U lidí pohybujících se na okraji společnosti je stav řešitelný jen velmi obtížně,“ připouští mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Dle platné legislativy totiž nelze tyto osoby jen tak vykázat a pokuty prakticky nemají účinek. „Pokud je strážníci vykážou z jednoho místa, přesunou se jednoduše jinam,“ zmínil Pášma.

Lidé nezvládají drahotu. Ve Zlíně přibývá těch, kteří žijí na ulici

Například ve Zlíně lze pozorovat kolotoč přesunů, který často iniciují pohoršení občané. Ve finále však problematičtí lidé jen mění lokality, ale problém nezmizí.

„Od hotelu Baltaci k centru na náměstí Míru, odtud do parku Komenského, z něj k autobusovému nádraží, zase na náměstí Míru a nakonec je můžeme vidět u obchodního domu Baťa,“ popsal Melzer. „Je to pořád dokola.“

Jde o věc, kterou podle zástupců měst veřejná vyhláška neumí vyřešit, protože peněžitá pokuta je prakticky nevymahatelná.

„Je to naprosto absurdní situace, kdy tito jedinci porušují normy a jsou de facto finančně nepostižitelní,“ nastínil zlínský mluvčí. „Pokutu nezaplatí, správní orgán bude reagovat, ale vymahatelnost a exekuce se rovná velké nule.“

Strážníci zabavují opilcům na ulici lahve, novinka funguje líp než pokuty

Ve městech se tak snaží na situaci reagovat alespoň v rámci nástrojů, které mají k dispozici. „Vyhláška se dle potřeby aktualizuje a městská policie dle momentální bezpečnostní situace nasazuje hlídky nebo využívá technické vybavení,“ vyjmenoval šéf kroměřížských strážníků Libor Kubiš. „Kamerový systém se průběžně modernizuje a rozšiřuje.“

Podle jeho kolegy, ředitele městské policie ve Valašském Meziříčí Jana Camfrly, mohou pomoci i přímo místní lidé. Tím, že osobám bez domova nebudou poskytovat žádné finanční prostředky.

„Opravdu jsem přesvědčen, že lidé ohrožení bezdomovectvím si u nás mají kde říci o pomoc. Peníze, které získají, zpravidla použijí na nákup alkoholu, což situaci nijak nezlepší, právě naopak,“ tvrdí Camfrla.

Ruku v ruce s těmito konflikty jdou i případy vandalismu. Ve Zlíně v poslední době řeší případy posprejovaných budov, které mají na svědomí většinou mladiství. Časté jsou převrácené popelnice, poškozené vozy MHD nebo třeba posekané stromky. V těchto případech se však často podaří pachatele dopadnout a nemusí se jednat vždy jen o nepřizpůsobivé lidi po vlivem alkoholu.

  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

Vláda chce z ČR udělat ostrov pracujících důchodců, řekla ve Zlíně Schillerová

30. dubna 2024  11:14,  aktualizováno  12:23

Téměř všichni stínoví ministři z hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem dorazili do Zlínského kraje. V...

Trenér Dávid si vytvořil k Zubří pevné pouto. Odchází vděčný a dojatý

30. dubna 2024  8:58

Jsou slzy, za které se nestydí ani tvrdý slovenský chlap jako on. V sobotu se leskly v očích Petera...

Daň z nemovitosti ve Zlíně je nejvyšší v zemi, snížení zastupitelé odmítli

30. dubna 2024  8:42

Daň z nemovitosti nejprve navýšila zlínská radnice, potom stát. Ve výsledku tak platí, že je tento...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...