ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Někde si novoroční ohňostroj nenechají vzít, Zlín ho plánuje 1. ledna

  • 7
Pandemie zkomplikovala přípravu silvestrovských či novoročních ohňostrojů ve Zlínském kraji. Radnice kvůli bezpečnostním opatřením do poslední chvíle upravovaly program. Například ve Zlíně o něm rozhodli právě dnes.

Novoroční ohňostroj se uskuteční v sobotu 1. ledna v 18 hodin a bude věnován zahájení roku oslav 700. výročí první písemné zmínky o sídle s názvem Zlín. Radnice ale nesdělila přesnou lokalitu.

„Žádáme, aby se lidé na ohňostroj dívali ideálně z jiného místa, než odkud se show uskuteční. Neshlukovali se, a pokud k tomu dojde, tak aby dodržovali aktuální proti epidemiologická opatření. Jde zejména o 3R, a to i přesto, že se jedná o akci venku,“ apeloval primátor Jiří Korec.

S ohledem na platná hygienická omezení nebude před ohňostrojem doprovodný program, ani proslov primátora.

V Holešově počítají s pyrotechnickou show v neděli 2. ledna v 17 hodin tradičně v zámeckém parku. 

„Dlouho jsme zvažovali, zda se do toho pustit, či ne. Vítání roku patří k tradičním akcím města a už loni jsme jej museli zrušit,“ zmínil starosta Rudolf Seifert, který akci nepovažuje za výrazně rizikovou.

„Koná se na čerstvém vzduchu, součástí nebude prodej ani konzumace občerstvení. Ohňostroj může trvat deset až patnáct minut,“ zdůvodnil. Holešov obvykle pořádá ohňostroj hned 1. ledna, letos se ale rozhodli pro neděli, aby se mohli přijít podívat i lidé, kteří budou o víkendu mimo město.

Už na Silvestra budou slavit ohňostrojem na Hanáckém náměstí v Kroměříži. Krátké oslavy vypuknou v 19 hodin a skončí hned po ohňostroji. Radnice zrušila plánovaný rockový koncert, na místě bude hrát jen reprodukovaná hudba, a k dispozici nebudou ani stánky s občerstvením.

„Jsem rád, že můžeme alespoň takto společně přivítat rok 2022 a že zejména děti nepřipravíme o ohňostroj,“ podotkl starosta Jaroslav Němec, podle něhož by však lidé měli dodržovat platná opatření.

Kvůli nepříznivé pandemické situaci naopak odpískali silvestrovské oslavy ve Vsetíně. Podle starosty Jiřího Růžičky chtělo město předejít shromažďování lidí před Domem kultury.

Organizované oslavy nebudou ani v Uherském Hradišti, tady však nejde o výjimku, město ohňostroje na přelomu roku běžně nepořádá.