Základní škola v Uherském Brodě dostala během koronavirové pandemie novou...

Základní škola v Uherském Brodě dostala během koronavirové pandemie novou výzdobu (leden 2021) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Výtvarnice rozsvítila ponuré školní chodby, prostor dostaly i nadané děti

  • 1
Základní škola Pod Vinohrady je s třiadvaceti třídami a 450 žáky největší v Uherském Brodě. Rozlehlá budova má dlouhé chodby, které během koronavirové krize dostaly zcela novou podobu. Vyzdobila je malířka a učitelka Ladislava Kotačková.

Maluje reálné krajiny, ale sama říká, že je „obléká“ do svých barev. „Do barev možná moc jasných a veselých, ale já tak potřebuji vidět svět,“ usmívá se Kotačková, která ve škole vyučuje výtvarnou výchovu.

Její touha přinášet z obrazů optimismus, pohodu a radost má odezvu. Kromě dětí jsou z proměny dříve jednotvárných a barevně strohých školních chodeb nadšeni i učitelé. Třeba Jana Bistrá vyučuje prvňáčky ve třídě, k níž vedla ještě nedávno potemnělá chodba.

Školní chodby zdobí obrázky výtvarnice Ladislavy Kotačkové (leden 2022)

„Připomínala mi nepěkný tunel,“ vybavuje si Bistrá. „Teď je ale všechno prosvětlené, po zdech se hemží pestrobarevné ryby jako v akváriu a nic kolem už nevypadá jako kulisy ponurého filmu.“

Chodby ve škole jsou dlouhé, výjimkou není ani pětadvacetimetrový průchod, kde začala Kotačková před Vánocemi v roce 2019 poprvé malovat.

Její tvorbu paradoxně uspíšila pandemie koronaviru. Když byl před dvěma lety vyhlášen první nouzový stav a děti přecházely na distanční výuku, Kotačková jezdila do školy dál.

Kvůli zimě se v nevytopených prostorách přioblékla a u malování na zeď vydržela i pět hodin denně. „Maluji rychle, už to mám za ty roky v ruce,“ vtipkuje učitelka, jež pro mladší děti zvolila motiv rybiček, pro odrostlejší život v trávě.

Vedení školy její záměr podpořilo. „Barvy nejsou levné, nakoupili jsme jich za několik tisíc korun, ale výsledek stojí za to. Škola se bez nadsázky rozsvítila,“ pochvaluje si ředitel Zdeněk Moštěk.

Ve spojovacím krčku mezi budovami vznikl barevný cyklus pamětihodností z celé země. Kotačková v něm připomíná hrad Karlštejn, baziliku ve Velehradě, pražské Hradčany či železárny ve Vítkovicích. Na jedné ze stěn jsou pak zobrazeny všechny dominanty Uherského Brodu včetně židovské synagogy.

Letos by mělo originální školní výzdobu završit ztvárnění budovy Národního divadla v Praze a výzdoba jídelny, nad jejímž vchodem se už objevil nápis ve stylu pop-artu „Dobrou chuť“.

„Jedná se o dílo Šimona Smítala, výtvarně nadaného deváťáka,“ podotkla Kotačková. Jednu ze školních chodeb zdobí výhradně práce talentovaných žáků s uměleckými ambicemi. „Školní chodba je vlastně jejich první výstavní galerií,“ vysvětlila.