Lyžařský svah ve valašské obci Lužná.

Lyžařský svah ve valašské obci Lužná. | foto: archiv

Středisko vybudovali místní, valašská obec lyžařský svah po letech obnoví

  • 2
Je to malebný svah na okraji Vizovických vrchů, který obklopují lesy, potok i pastviny. Jenže poslední roky je v zimním období areál v Lužné téměř opuštěný. Valašská obec chce lyžaře zase získat, pustila se tak do zasněžování.

Obyvatelé Lužné tady v 70. letech strávili stovky hodin brigádnických prací, aby vybudovali lyžařské středisko. Později sem jezdili lidé z širokého okolí.

„Když vznikl, bývaly ještě pořádné zimy. V poslední době se ale na přírodní sníh spolehnout nedá. Lyžovalo se tu jen sporadicky,“ vysvětlil starosta Lužné Miroslav Papšík.

Právě obec převzala svah před třemi lety od zdejší Tělovýchovné jednoty. A letos se rozhodla lyžování do Lužné vrátit. Stejně jako v drtivé většině jiných středisek bude vyrábět umělý sníh.

„Ukazuje se, že dnes už to asi jinak nejde. Pronajali jsme si sněžné dělo, tlakové čerpadlo a od pondělí zasněžujeme,“ popsal Papšík s tím, že letošní zima by měla být pro obec zkušební.

Mají turistickou chatu s občerstvením a možností noclehu

S lyžováním by rádi začali už příští týden. „Jedním dělem zvládneme zřejmě vysněžit pouze malý vlek, který je vhodný pro rodiny s dětmi,“ uvedl starosta.

„Snad se vrátí lidé z okolí, kteří tu kdysi rádi jezdívali,“ přeje si.

A pokud se ukáže, že technika funguje dobře, lidé začnou jezdit a pro obec bude mít provoz areálu přínos, zasněžovací systém by v Lužné koupili.

„Máme tu krásnou turistickou chatu s občerstvením a možností noclehu, platíme za opravy a revize vleků. Byla by velká škoda to všechno opustit,“ řekl Papšík.

Malý vlek má necelých 300 metrů a v areálu mají ještě velký, sedmisetmetrový. Ten jsou připraveni spustit pouze v případě, že napadne hodně přírodního sněhu.