(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

V kraji jsou nejvíce žádané příměstské tábory, zbývají poslední místa

  • 0
Letní tábory pro děti ve Zlínském kraji se plnily už v zimě. Rodiče, kteří nechali výběr na poslední chvíli, si ale zoufat nemusejí. Šance ještě je, některé tábory dokonce přidávají turnusy.

Když zlínská zoo nabídla místa na letních táborech, které pořádá, byl venku za okny ještě sníh. Přesto se kapacita naplnila během několika okamžiků.

Výběr táborů s volnými místy

DDM Astra Zlín
Cestovatel, Rybářský tábor, Cyklotábor – Kolem Zlína na kolech, Mladý technik-modelář

Kamarád – Nenuda Zlín
Elfové, Dobrodružství s včelkou Májou, Cesta kolem světa

SVČ Alcedo Vsetín
Tvoření v přírodě, Valachem za týden, Barevný tábor

SVČ Klubko Staré Město
Strojem času do neznáma, V říši divů, Věda je zábava

Sportcentrum Paráda Kroměříž
Sportovní

Zdroj: www.zkola.cz

Zájem rodičů o příměstské tábory se i letos drží hodně vysoko. Přesto stále je z čeho vybírat. Organizace, které na léto připravují zábavu školákům, se přizpůsobily trhu.

Třeba zlínský Dům dětí a mládeže Astra nabízí celkem 28 turnusů a ještě před pár dny jich několik přidal.

„Tematicky jsou různé, aby bylo z čeho vybírat. Zájem je ale obrovský, takže i ty nové rychle mizí. Platí, že zbývají poslední místa,“ uvedla vedoucí Astry Iva Vladíková.

Například na Školu programování a robotiky, kde se budou děti učit programovat roboty z lega, v úterý nabízeli dvě poslední místa.

Jen pár dětí má ještě šanci dostat místo na Cestovatelském táboře. S ním se podívají do hvězdárny v Uherském Brodě, na rozhlednu Vartovna nebo do Pevnosti poznání v Olomouci.

Příměstské tábory vedou, pobytovým ale zánik nehrozí

Příměstské tábory i letos vedou nad pobytovými. Chmurné předpovědi, které týdnu v přírodě bez rodičů věštily úplný konec, se ale nenaplnily. Naopak, děti se vracejí. Třeba až na konci základní školy, ale přesto.

„Loni s námi jela slečna, která šla do deváté třídy. Rodiče tvrdili, že týden bez mobilu a tabletu nevydrží. Byla vůbec poprvé na táboře,“ usmívala se vedoucí holešovského Střediska volného času TyMy Jarmila Vaclachová.

Dopadlo to tak, že po jednom táboře jela ještě na další a teď už bude pomáhat jako instruktorka.

Odborníci se shodují, že pro děti mají pobytové tábory velký význam. Především se osamostatní, naučí se řešit problémy. Třeba jen udržovat pořádek při týdenním pobytu ve stanu není maličkost.

„Hlavně ale mají společné prožitky. Večery u táboráků s kupou dalších dětí rodiče nezajistí,“ vysvětlila Vaclachová.

Letos TyMy nabízí 16 příměstských a 12 pobytových táborů, od dobrodružných přes hudební, taneční až po jazykové.

Mimořádný zájem je o pohybové aktivity i historii

Velmi rychle letos rodiče rozebrali i pobytové tábory, které pořádá Středisko volného času Alcedo ve Vsetíně. Z patnácti turnusů zbývají volná místa jen na třech.

U příměstských je šance na přihlášení větší. Poslední místa jsou ještě na 11 různě zaměřených táborech.

„Třeba Tvoření v přírodě, Valachem za týden nebo na Barevném táboře,“ vyjmenovala Lindita Iljazi z Alceda.

Naopak v rekordním čase jim zmizel z nabídky Nerf tábor, založený na akčních sportovních aktivitách. Právě o pohyb je letos enormní zájem. Zrovna tak dobře se ale prodávají tábory zaměřené na historii.

Třeba sedm turnusů příměstského tábora, který má zázemí v uherskohradišťském Parku Rochus a program vychází ze života našich babiček, zmizelo během dvou hodin.

Jen posledních šest míst začátkem týdne zbývalo na příměstský tábor nazvaný Historie Zlína. Nabízí jej společnost Inspirace Zlín, která ho letos pořádá už počtvrté. Bude jen jeden, v termínu od 30. července do 3. srpna. Základnu má na zlínském zámku a přijmout může děti od 7 let, které už umějí psát.

Děti totiž dobrodružnou formou odkrývají historii města od středověku až po baťovskou éru. „Je to trochu specifický tábor, chodí na něj dobře informované děti, které se skutečně chtějí něco dozvědět, což je výborné,“ řekla vedoucí tábora Věra Stojarová.

Organizací, které tábory nabízejí, je celá řada. Jejich přehled i kontakty shrnuje krajská webová stránka www.zkola.cz.

Většina cen zůstala zhruba na loňské úrovni, za příměstský tábor u zlínské Astry rodiče zaplatí od 1 300 do 2 250 korun, ve Vsetíně se ceny pohybují od 1490 do 1850 korun.

„Někde jsme cenu zvýšit museli, ale bylo to o stokorunu. Hlavně u pobytových táborů je letos dražší ubytování,“ popsala vedoucí uherskohradišťské Šipky Ivana Zůbková. Jejich nabídka je už v tuto chvíli zcela naplněná.