Na odběrovém místě u areálu Baťovy nemocnice ve Zlíně mají zdravotníci napilno.

Na odběrovém místě u areálu Baťovy nemocnice ve Zlíně mají zdravotníci napilno. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

V kraji přibývá nakažených zdravotníků, nemocnice plánují omezit operace

  • 3
Desítky lékařů a sester ve Zlínském kraji mají aktuálně pozitivní testy na covid-19. Zdejší nemocnice v posledních dnech začínají pociťovat nedostatek personálu, v některých odděleních je na hraně i lůžková kapacita. Proto špitály zvažují omezení části plánovaných operací.

Před několika dny potvrdily testy nákazu koronavirem u jednoho z lékařů interního oddělení Kroměřížské nemocnice. Mezi jeho kolegy se nemoc sice nerozšířila, ale pro oddělení, které nemá mnoho lékařů, to není úplně příjemné.

Do podobné situace se dostávají i další zařízení a počty nemocných zdravotníků rostou napříč regionem.

Podle posledních údajů se s covidem léčí ve Zlínském kraji 84 pracovníků, od začátku epidemie jich onemocnělo 161. Jde o 18 lékařů, 42 sester a 24 ostatních zdravotnických pracovníků.

Více než polovina pracuje v nemocnicích. Vyplývá to z informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky zpracovaných pro MF DNES.

„Může se stát, že to bude problém. Přibývá pacientů s koronavirem a dá se čekat, že bude více nakažených i mezi zdravotníky. Řešili jsme s primáři chirurgických oborů, že se na to začneme připravovat, a je možné, že budeme omezovat plánovanou operativu,“ konstatoval Radomír Maráček, ředitel Nemocnic Zlínského kraje.

Zatím fungují všechny nemocnice v plném režimu. Personál ale pracuje i na odběrových místech, a to i o víkendech.

Další zdravotníci stále jezdí se sanitkou za lidmi, kteří nemohou na místo přijít. Tři dny v týdnu tvoří takovou posádku zaměstnanci ze Zlína, po jednom dni z Uherského Hradiště a Vsetína.

Od začátku září provedli v nemocnicích skoro 15 tisíc odběrů, jen za uplynulý prodloužený víkend jich bylo přes 1 500. „Tito lidé v provozu pochopitelně chybí,“ poukázal Maráček.

Zdravotníci s koronavirem ve Zlínském kraji

Lékaři
34 celkem, 18 aktuálně

Sestry
65 celkem, 42 aktuálně

Další personál
62 celkem, 24 aktuálně

Všichni zdravotníci
161 celkem, 84 aktuálně

Zdroj: Informační systém infekčních nemocí, údaje jsou platné k 26.9.

Valašskomeziříčská soukromá nemocnice, která patří pod skupinu Agel, se připravuje na zhoršení situace. Proto od dnešního odpoledne vyčlenila dětské oddělení jako stanici pro pacienty s podezřením na onemocnění covid-19.

„Dětští pacienti, kteří budou vyžadovat hospitalizaci z jakéhokoliv důvodu, budou směřováni do naší nemocnice v Novém Jičíně, přičemž ve Valašském Meziříčí bude fungovat akutní dětská ambulance s čtyřiadvacetihodinovým provozem,“ upřesnila mluvčí Agelu Radka Miloševská.

Nejvíce nemocných zdravotníků je v Uherskohradišťské nemocnici, která jako jediná v kraji léčí pacienty na infekčním oddělení. V této chvíli je jich 15 a jsou z různých oddělení.

„V téměř sto procentech případů si nemoc přinesli odjinud. Přenos z pacienta na personál je zcela minimální,“ upřesnil ředitel nemocnice Petr Sládek.

Na odděleních ale dohromady schází 139 pracovníků, kteří jsou z různých důvodů na pracovní neschopnosti, z toho 60 tvoří sestry. Na výzvu nemocnice se kvůli výpomoci ozvali studenti zdravotnických škol, bývalí zdravotníci, sestry na mateřské dovolené.

Kapacita je na hraně, přednost mají akutní pacienti

V současné době se v Uherském Hradišti starají o 50 pacientů s koronavirem, sedm z nich potřebuje plicní ventilaci, pětadvacet je připojeno na kyslík. Ne všichni leží na infekčním, ale vyčleněné je pro ně také anesteziologicko-resuscitační oddělení, které je pro standardní pacienty uzavřené už dva týdny. Zhoršující se situace se dotkla i plánovaných operací na ortopedii.

„Bohužel, kapacita našich intenzivních lůžek začíná být na hraně. Proto jsme omezili plánované ortopedické výkony, u kterých předpokládáme, že by pacient potřeboval pooperační pobyt na takovém lůžku,“ vysvětlil ředitel nemocnice.

„Je nám to líto, ale primárně se musíme postarat o akutní pacienty,“ dodal.

Při potížích nejdříve zatelefonujte, radí lidem lékaři

Nakažení zdravotníci jsou i v ambulancích nebo jiných zařízeních v kraji. Lékaři tomu předcházejí i tím, že doporučují pacientům, aby v případě potíží nejdříve zatelefonovali a případně si domluvili konkrétní čas prohlídky.

„Také se snaží recepty předepisovat více elektronickou formou. Vím, že řada lidí k lékaři nechce, protože se bojí,“ poukázal lékař Jaromír Bernátek, předseda okresního sdružení České lékařské komory ve Zlíně.

Za středu přibylo podle hygieniků ve Zlínském kraji 129 nakažených koronavirem, v úterý to bylo rekordních 211 případů. Od začátku pandemie se nakazilo 2887 lidí.

Podle posledních údajů bylo aktuálně v celém kraji 1 592 nemocných s covidem-19. Nejmenší počet stále hlásí Vsetínsko se 125 nemocnými, následuje Kroměřížsko, kde je 386 pozitivních, na Zlínsku je 438 nakažených. Nejvíce postižené je stále Uherskohradišťsko, které má 643 nakažených. Mezi okresy v rámci republiky je také na druhém místě s počtem 219 nemocných na sto tisíc obyvatel za uplynulý týden.