Vizovické Trnkobraní láká tisíce fanoušků z celého regionu.

Vizovické Trnkobraní láká tisíce fanoušků z celého regionu. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Trnkobraní zve po dvou letech na Mirai, Tři sestry nebo Visací zámek

  • 0
V likérce Jelínek se tento pátek a sobotu koná první „pocovidový“ ročník hudebního festivalu Vizovické Trnkobraní. Odložený ročník nabídne fanouškům přes dvě desítky kapel a interpretů, chybět nebude ani populární soutěž v pojídání švestkových knedlíků.

Ze soupisky, kterou původně organizátoři naplánovali pro odložený ročník Vizovického Trnkobraní v roce 2020, se jim podařilo pro letošek zachovat drtivou většinu kapel.

„Odhaduji to na 80, 90 procent, což je pěkné číslo,“ říká Michal Šesták z agentury Nedomysleno, která přehlídku pořádá. „Byl to náš záměr. Celou dobu říkáme, že chceme festival udržet v podobě, jakou jsme lidem inzerovali. Jen nikdo netušil, že potrvá dva roky, než se všichni dočkáme.“

Trnkobraní se po koronavirové přestávce opět koná tento víkend v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. V pátek vystoupí Rybičky 48, No Name, Tři sestry, Argema či Mňága & Žďorp. Sobotní hudební program nabídne Chinaski, Tomáše Kluse, Mirai nebo Harlej.

„Soupisku jsme skládali s ohledem na divácký potenciál, máme tam velká jména. Například Mirai za poslední léta díky své pracovitosti obrovsky vyrostli a dnes patří k festivalovým tahákům,“ popsal Šesták.

„Specifikem Trnkobraní je i přítomnost lokálních kapel, jako jsou třeba Fleret, Argema nebo Kosovci. U místních diváků jsou oblíbení, proto mají na pódiu svoje místo,“ dodal.

Chybět nebude tradiční soutěž v pojídání švestkových knedlíků, do níž se zatím přihlásilo osm soutěžících.

Program Vizovického Trnkobraní

Pátek 19. srpna
Starobrno Stage
17.00 No Name
19.00 Michal Pavlíček, Ota
Balage a Tereza Kopáčková
21.00 Tři sestry
23.15 Rybičky 48
01.15 Argema
Rudolf Jelínek Stage
18.00 Doktor PP
20.00 Visací zámek
22.15 Mňága & Žďorp
00.15 Křídla

Sobota 20. srpna
Starobrno Stage
12.00 Katarína Knechtová
13.20 soutěž v pojídání švestkových knedlíků
15.00 Tomáš Klus
17.00 Desmod
19.00 Chinaski
21.15 Mirai
23.15 Harlej
Rudolf Jelínek Stage
11.00 Horizont – vítěz talentové soutěže
14.30 Gazdina roba
16.00 Annabelle
18.00 Debbi
20.15 Fleret
22.15 Alkehol
00.15 Kosovci

„Soutěžit budou znovu i skupiny, v předchozích třech letech vždy vyhrála kapela Visací zámek,“ řekla za pořadatele Klára Bobková. Tuzemským rekordmanem je Radim Dvořáček z Ostravy, který před čtyřmi lety spořádal za hodinu neuvěřitelných 202 knedlíků. Zatím nejlepší výkon v soutěži a zároveň světový rekord drží Patrick Bertoletti z USA, jenž v roce 2008 snědl 233 knedlíků.

Starší vstupenky je možné vyměnit

Pořadatelé čekají plný areál, přesná návštěvnost se však těžko odhaduje. „Největší prodej bývá na poslední chvíli až v posledním týdnu před akcí. Během pandemie se navíc změnily zvyklosti diváků, o poznání méně kupují vstupenky přímo na místě,“ podotkl Šesták.

Na letošní Vizovické Trnkobraní platí i vstupenky zakoupené na původní ročníky 2020 a 2021, jejich majitelé si je ale musí elektronicky vyměnit na nové.

„Postup je jednoduchý, stačí se řídit návodem na festivalovém webu, zadat číslo staré vstupenky a vygenerovaný poukaz použít na online nákup nové,“ zmínil Šesták. „Nikdo nemusí nic doplácet, lístek ho tak vyjde na stejnou cenu, jakou zaplatil před dvěma nebo třemi lety.“

Vstupenky jsou v prodeji na festivalovém webu, v síti Ticketstream nebo na místě. Dvoudenní permanentka vyjde v předprodeji na 1 350 korun, páteční vstupenka stojí 750 a sobotní 800 korun. V prodeji je také rodinné vstupné a slevu mají senioři, děti nebo majitelé průkazů ZTP.

Organizátoři připravili vyhrazená parkoviště pro auta či obytné vozy a karavany, jejich přehled je na webu. Nechybí ani VIP kemp nebo možnost stanování zdarma. Po skončení programu pojede v oba dny ve 2.15 hodin posílený noční vlak do Zlína.