Vnučka Tomáše Bati Rosemarie Blyth-Baťová předala zlaté kapesní hodinky svého...

Vnučka Tomáše Bati Rosemarie Blyth-Baťová předala zlaté kapesní hodinky svého dědečka a zakladatele obuvnického impéria zlínské Nadaci Tomáše Bati. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Baťovy hodinky vydržely i pád letadla. Nedávno se vrátily domů, do Zlína

  • 3
Hodinky Tomáše Bati se zastavily 12. července 1932, pár minut před půl sedmou hodinou ráno. Tedy v čase, kdy se blízko Otrokovic zřítilo jeho letadlo, pilotované Jindřichem Broučkem.

Zakladatel slavné obuvnické firmy měl při této osudné události zřejmě v jedné náprsní kapse svého saka řetízek s tužkou, ve druhé pak zlaté švýcarské hodinky značky Movado.

Právě tento osobní klenot teď doputoval do Zlína, aby se stal součástí sbírky Nadace Tomáše Bati a také zrekonstruovaného Památníku Tomáše Bati.

„Měla jsem možnost dotknout se mnoha předmětů, které patřily dědečkovi. Třeba psacího stolu, spony na kravatu nebo slavného notesu. Ale z nějakého důvodu pro něj nebylo nic více osobního než hodinky,“ líčí jeho nejmladší vnučka Rosemarie Blyth-Baťová. „Čas byl totiž pro něj velmi důležitý a tragicky pro něj byl i tím, čeho mu nakonec zbylo tak málo,“ doplnila.

Osmapadesátiletá Baťova vnučka přivezla hodinky do Zlína z kanadského Toronta. Jak se tam dostaly, ale rodina neví. Stejně tak není jasné, jak a od koho je Baťa získal, zda je například dostal jako dar k nějakému jubileu.

„Budeme po historii hodinek pátrat. Ale zatím víme, že jde o hodinky značky Movado, která existuje dodnes,“ prozradil ředitel nadace Pavel Velev.

Původně švýcarská firma byla založená v roce 1881 a v roce 1910 získala na mezinárodní výstavě v Bruselu cenu Grand Prix. Právě tyto údaje jsou i na hodinkách.

Jisté je, že je Tomáš Baťa nosil a po jeho smrti byly cenným rodinným majetkem. Po smrti jeho syna Tomáše Bati mladšího si je na svůj stůl postavila jeho manželka Sonja. Když letos v únoru zemřela, potomci jednohlasně rozhodli, že by se hodinky měly vrátit zpět do Zlína, kam patří.

V otevřeném památníku, který má být kompletně dokončený a přístupný během příštího roku, najdou svoje místo ve skleněném tubusu z nerozbitného skla pod křídly letadla Junkers F13. Vzhledem ke své historické hodnotě budou pod dohledem několika senzorů, pod stálou teplotou a vlhkostí.