Bohoslužba konaná v rámci Dnů lidí dobré vůle na Velehradě (5. července 2020)

Bohoslužba konaná v rámci Dnů lidí dobré vůle na Velehradě (5. července 2020) | foto: Jan SalačMAFRA

Velehradské slavnosti připomenou arcibiskupa Stojana i svatou Ludmilu

  • 0
V omezeném počtu a s hygienickými předpisy, ale už s bohatším programem než loni. Takové budou letošní cyrilometodějské slavnosti na Velehradě. Uskuteční se v tradičním termínu 4. a 5. července. Večer lidí dobré vůle spojený s koncertem před bazilikou bude k vidění v televizi v přímém přenosu.

Dny lidí dobré vůle každým rokem lákají desítky tisíc věřících a poutníků z celé republiky i zahraničí. Loni jich mohlo kvůli platným nařízením vlády přijít mnohem méně, letos bude situace příznivější.

„Samozřejmě záleží na vývoji koronavirové pandemie a s ní souvisejícím vládním opatřením, nicméně pokud se situace nezhorší, počítáme, že Večer lidí dobré vůle navštíví povolených pět tisíc lidí,“ potvrdil tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Slavnostní pondělní bohoslužba v rámci národní pouti by se měla podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu uskutečnit bez omezení počtu návštěvníků.

Náboženské akce totiž nemají být takto limitované. Na druhou stranu je jisté, že i tak bude třeba dodržovat hygienická nařízení.

Aktuálně se musejí návštěvníci akcí prokazovat potvrzením o testu, očkování nebo prodělání covidu. 

V pořadí už 22. Velehradské slavnosti připomenou 170. výročí narození Antonína Cyrila Stojana a 100. výročí jeho jmenování olomouckým arcibiskupem. Součástí je i příprava k 1 100. výročí úmrtí sv. Ludmily, patronky rodin a první české světice.

V neděli 4. července se v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje uskuteční tradiční modlitba za vlast. Mezi účastníky budou politici, hasiči, zdravotníci, policisté a široká veřejnost.

„Letos by se modlitby za vlast měl účastnit také armádní generál Emil Boček, který je jedním z posledních žijících válečných veteránů,“ informoval Kořenek.

Večer lidí dobré vůle spojený s koncertem před bazilikou bude živě vysílat televize. Vystoupí na něm hudebník Jiří Pavlica s cimbálovou muzikou Hradišťan, který si na velehradské pódium pozve houslistu Václava Hudečka s hostem, jehož jméno organizátoři zatím nechtějí prozradit.

Diváci uvidí také zpěváka Davida Deyla, Jiřího Pospíchala a Slovácký komorní orchestr, zlínskou Filharmonii Bohuslava Martinů, Antikvartet Dušana Vančury a operní pěvkyni Petru Alvárez Šimkovou.

V letošním roce nebude na cyrilometodějských slavnostech chybět program pro mladé návštěvníky. Součástí je parkourové vystoupení, prostor pro freestyle na koloběžkách, skateboardu nebo inline bruslích.

Na Velehrad zamíří rovněž vozíčkáři z různých koutů republiky na své mezinárodní setkání.