Kamery v dodávce vidí na kilometry daleko běžence i zločincovo auto

  • 6
Cizinecká policie pěti příhraničních krajů má k dispozici speciální monitorovací vozidla na odhalování migrantů. Stála 35 milionů korun. Vyrobila je uherskohradišťská firma, která předtím dodala techniku například na střežení makedonské hranice.

Chrání hranice více než čtyřiceti států po celém světě. Díky speciální technice z Uherského Hradiště umí například policisté na řecko-makedonské hranici odhalit noční běžence na několikakilometrovou vzdálenost.

Ještě vyspělejší techniku získali zástupci cizinecké policie pěti krajů v České republice. Je vybavená mimo jiné denní kamerou i termokamerou.

„Obrysy pohybu zachytí v patnáctikilometrové vzdálenosti. Zhruba od šesti do osmi kilometrů rozliší člověka od zvířete a v řádu několika kilometrů rozezná obličej,“ vysvětlil ředitel Služby cizinecké policie ČR Milan Majer.

Klasické skříňové vozidlo Volkswagen Crafter vybavili speciální technikou odborníci v hradišťské firmě EVPÚ Defence. Vyvíjejí a vyrábějí elektro-optické systémy na monitorování a pozorování, softwarové aplikace pro jejich ovládání, pozorovací zaměřovače a monitorovací systémy, které hlídají pohyb na státních hranicích, letištích, na pobřeží nebo vojenských základnách.

Česká policie od nich odebírá monitorovací vozidla už patnáct let. „V rámci schengenského prostoru jezdí desítky automobilů, do kterých jsme dodali naši techniku,“ upozornil člen představenstva Petr Šuchma. Mimo Makedonii pomáhají policistům i u hranic se Slovinskem nebo Srbskem.

Teď dostali tu nejmodernější techniku policisté v Karlovarském, Jihomoravském, Jihočeském, Libereckém a Plzeňském kraji. „Máme tam sice starší vozidla, ale toto je úplná novinka.

Zatím ji bude mít pět krajů na hranicích s Rakouskem a Německem. V příštím roce bychom rádi vybavili další příhraniční regiony,“ upřesnil Majer.

Stejně jako policistům v zahraničí, bude i tento automobil na vnitřní hranici pomáhat hlavně při odhalování nelegálních migrantů. Ti se většinou o překročení hranice pokoušejí v nočních hodinách.

Proto má automobil zabudovanou termovizi, která pohyb rozezná díky odlišné teplotě objektu proti okolnímu prostředí. Automobil má veškeré příslušenství, které dvoučlenná hlídka v terénu potřebuje.

Mimo jiné je například propojený s komunikační sítí záchranných složek a vybavený zabudovanými monitory, na kterých se snímaný obraz zobrazuje. Dá se zaostřit, zvýraznit, stabilizovat, zastavit, zpětně přehrát i přiblížit.

Termokamera pozná i aktuálně použitou zbraň

„Máme tady několik monitorů, mezi kterými je možné přepínat typ kamery,“ popsal projektový manažer firmy Ondřej Slováček. „Je možné vytvořit také panorama, které si policista na jednom stanovišti udělá ve dne a pak se v něm v noci lépe orientuje.“

Termokamera umí díky rozdílné teplotě odhalit například migranty převážené na korbě nákladních automobilů, na několik kilometrů rozliší aktuálně použitou zbraň, díky teplejšímu motoru ukáže na automobil, s kterým se prchající řidič schoval policistům třeba na zaplněném parkovišti, a dokáže také označit pěstírnu konopí uvnitř budovy.

Speciální techniku začala česká policie obnovovat před třemi lety při první uprchlické vlně. Loni navíc stát poskytl zhruba 350 milionů korun, aby se cizinecká policie mohla během tří let lépe vybavit.

Příští rok by měla policie utratit 179 milionů korun, za které nakoupí speciální techniku na hlídání vnitřní hranice pro všechny příhraniční kraje. půjde například o terénní automobily, elektrocentrály nebo kamery. Dostat by se mělo i na Zlínský kraj.

„Převaděči nalézají stále nové možnosti, jak osoby převážet, ať už se jedná o padělané doklady nebo speciální dodávky, kde lidi pašují. Proto i policie musí mít odpovídající techniku,“ naznačil Majer.

Hradišťská firma EVPÚ Defence má 70 zaměstnanců a většinu svých výrobků vyváží k zahraničním odběratelům. Česká policie patří k jejím odběratelům už od začátku.