Diskuze

KOMENTÁŘ: Konec antikomunismu v Čechách? V čele státu bude někdejší člen KSČ

Ze tří prezidentských kandidátů s někdejším členstvím v KSČ voliči dva z nich poslali do finále, s obrovským náskokem před ostatními. Je to konec antikomunismu u nás? A co o nás říká fakt, že budeme mít v čele státu normalizačního komunistu? ptá se publicista, bývalý disident, chartista a diplomat Petr Pospíchal.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A co Morava a Slezsko?

0 0
možnosti
PB

P64e55t53r 74B84e73n88a

27. 1. 2023 20:48

V KSC byl i Zeman takze zadna zmena

1 0
možnosti
MN

Antikomunismus neskončil.

Ale když si mám vybrat mezi příšerně ulhaným bezskurpulozním vykukem a chlapem, který se umí chovat jako diplomat i chlap, volím komunistu chlapa jako menší zlo a věřím, že se to na nejvyšším postu hne k lepšímu a přestaneme se stydět.

A navíc, pokud příští volby vyhraje ANO a Babiš by byl prezidentem, pak premiér bude opravdovou loutkou řízenou prezidentem.

To bychom měli chtít ?

4 4
možnosti
SB

Píšete, jako kdyby tady bylo jenom to druhé kolo.

Chyba je už v tom, že do finále se tato dvojice vůbec probojovala.

Dnes už může volič toho či onoho z obou finalistů říkat něco o volbě menšího zla, ale až dnes.

Finálová dvojice takto prostě vypadat neměla.

Že tak vypadá, to je národní ostuda.

4 4
možnosti
SB

Proti Zemanovi můžeme mít sto výhrad a ještě nějakých sedmatřicet navíc, avšak nelze srovnávat jeho členství v KSČ a členství těchto dvou výtečníků.

Za prvé tam vstoupil v době, kdy z dnešního hlediska už víme, že šlo jen o naivní předstírání reforem, ale lidé to tehdy chápali jinak, a za druhé on vystoupil nebo byl vystoupen právě proto, že nesouhlasil s tím, k čemu se tihle dva výtečníci přihlásili.

Jiná doba vstupu, jiný počet roků a měsíců trvání členství, jiná míra angažovanosti.

1 1
možnosti
JP

J38i37ř37í 43P44o39l98á51k

27. 1. 2023 22:08

No, já bych Zemana nevyzdvihoval. Pavel byl v době vstupu do KSČ prakticky ještě hloupé děcko A měl výchovu, která mu nedávala najevo, že je vstup do KSČ amorální. Takový člověk, který vyrůstá v prostředí, jež mu nedovolí si to uvědomit, je u mě omluven a nevyčítal bych mu to. Na prezidenta to sice není, ale i tak si ho mohu vážit.

3 1
možnosti
JB

Dokud nevymře poslední člověk z ročníku 1972 a níž, budou komunisti nalezlí úplně všude. Takže ještě takových 50 let.

3 1
možnosti
TS

Zeman byl přece jen odvažnejši v r. 1989 než tito dva. O tm není pochyb. V roce 1968 byli lidé nadšení z uvolňování režimu vznikaly super nezavislé filmy Forman Menzel apod. V roce 1989 už bylo 99 % členů KSČ jrn kvůli vlastnímu prospěchu. A tak Pavle I Babiš chtěli kariéry tak tam vstoupili. Ti kterým to vadí nevolí ti kterým to nevadí volí. Nic víc v tom neni třeba hledat.

3 0
možnosti
LK

co se změnilo oproti minulým 10 letům, kdy tam byl bývalý člen KSČ Zeman?

2 1
možnosti
KJ

Člen KSČ z doby Pražského jara 1968 vs člen z doby normalizace, vážně v tom nevidíte rozdíl?

4 1
možnosti
VB

Babiš jako obyčejný polistopadový šíbr po roce 1989 hromadil majetek, aby si koupil francouzský zámeček, tak Petr Pavel ve válce byl a za statečnost obdržel francouzský Řád čestné legie. Tím se rehabilitoval. Babiš má dnes podporu KSČm.

Každý z kandidátů tak má s Francií něco společného. Jeden francouzské vyšetřování nákupu nemovitostí (v souvislosti s Pandora Papers) a druhý francouzské vyznamenání. Trochu rozdíl, že?

5 1
možnosti
SB

Pavel převlékl kabát. Nic více za tím nehledejte.

Jemu je fuk, jakému režimu slouží. Jen když ho vynese ke kariéře.

4 4
možnosti
ZZ

Svým způsobem byli komunisté všichni, kteří 40 let mlčky podporovali vládnoucí režim už jenom tím, že pokorně chodili k volbám a házeli hlasy KSČ. Vždyť i v tom roce 1989 jsme ustrašeně čekali až do 17.listopadu, co se vlastně z toho všeho vyvine navzdory tomu, že už od června se začaly komunistické režimy ve východní Evropě pomalu rozpadat. Vzpomeňme si na volby v Polsku v červnu, exodus východních Němců do tehdejší NSR v září (dobře si pamatuji ty spousty opuštěných trabantů v Praze a osobně jsem zažil demonstrace v NDR) nebo ústavní revoluci v Maďarsku v říjnu. Soudit dnes někoho za chování před více než 30 lety (samozřejmě pokud se nejedná o skutečně kriminální činnost) je opravdu zbytečný hon na čarodějnice. Je mnohem důležitější těch dalších 30 let. A zde je, myslím, velký rozdíl mezi oběma kandidáty. Žádný konec antikomunismu v tom nevidím.

4 1
možnosti
MN

Omlouvám se, plus.

Plný souhlas to není, komunistická minulost mi vadí, ale s tím, jak se kdi choval posledních 30 let máte pravdu.

2 0
možnosti
PM

P16e76t88r 97M38a62n57d42a

27. 1. 2023 15:13

A nevadí vám psát články do stbáckých novin. V jste prodejná

2 2
možnosti
ZD

A není pod vaší kavárenskou úroveň sem chodit. Brrr?

3 2
možnosti