Zleva: Petr Pavel, Andrej Babiš, Danuše Nerudová

Zleva: Petr Pavel, Andrej Babiš, Danuše Nerudová | foto: Koláž iDNES.cz

Přímá volba prezidenta je chyba, jen polarizuje společnost, míní politolog

  • 144
Do třetí přímé volby prezidenta zbývají jen dva měsíce. Podle politologa Stanislava Balíka z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) je ale tento způsob výběru hlavy státu největší politickou systémovou chybu, která se v Česku od roku 1989 udála.

Politolog Balík v tiskové zprávě institutu upozornil, že dvoukolový způsob volby vede k další polarizaci společnosti. „Pro postup vám totiž pomáhá silná vyhraněnost – že vás spousta lidí miluje a spousta nenávidí. Zkrátka, že jste buď studený, nebo horký, nikoli vlažný, jak říká bible. Ale to vám je pak paradoxně na překážku v druhém kole, které vede častěji k tomu, že je zvolen konsensuálnější kandidát,“ uvedl Balík

Devět prezidentských kandidátů porušilo pravidla transparentnosti, řekl úřad

Jako příměr popisuje situaci na Slovensku, kde při dvojí kandidatuře Vladimír Mečiar dvakrát postoupil do druhého kola, a pokaždé prohrál, stejně jako jednou Robert Fico. „Jako politologové a ústavní právníci jsme před tímto varovali, ovšem marně. Teď sklízíme trpké plody,“ řekl politolog.

Je podle vás dobře, že je možné volit prezidenta přímo?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 21. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

Podle něj se prezidentská volby v Česku vymkla stranické logice a získala vlastní dynamiku. „Kandidáti se profilují bez ohledu na stranická rozhodnutí v relativně dlouhém období, což vidíme například na kandidatuře Petra Pavla,“ upozorňuje Balík.

Prezidentské volby

Pavel podle něj může těžit ze svého nezpochybnitelného vojenského renomé, ostatně hlava státu je vrcholným představitelem vojenských sil. Dalšími favority jsou Pavel Fischer nebo Danuše Nerudová, která může pro někoho symbolizovat českou obdobu Zuzany Čaputové.

Vstřícnost při registraci

Balíkův kolega z institutu SYRI Jan Kysela poukázal na velkou vstřícnost ministerstva vnitra při zpracovávání registrací kandidátů do voleb. „Dá se očekávat, že registraci odmítne jen z důvodů zcela zřejmých. Až následně se ukáže, zda je tím okruh kandidátů definitivní, nebo se otevřou spory před Nejvyšším správním soudem o tom, že byla někomu registrace odmítnuta, nebo naopak je zaregistrován někdo, kdo by být neměl,“ předestřel možnou budoucnost.

Při minulých volbách vnitro odmítlo jen kandidáty bez podpisů, případně s málo podpisy. „A to i se směšně málo podpisy, tedy třeba jen několika. Nebo i na první pohled dostatkem, který se po provedení kontroly změnil v nedostatek,“ připomněl Kysela minulé události. Z tohoto důvodu se prezidentské volby nemohli zúčastnit například šéf SPD Tomio Okamura nebo prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.


Výsledky pro vaši obec

Video