Vlk chovaný v chomutovském zooparku byl jedním z nejstarších vlků euroasijských ze všech evropských zoo. | foto: MAFRA

Elektrošoky vlk zvládl, kvůli rekordnímu stáří jej ale nyní museli utratit

  • 4
Po více než třiceti letech zůstane prázdný výběh vlků v chomutovském zooparku. Šestnáctiletý vlk, jeden z pěti nejstarších chovaných v evropských zoo, musel být o víkendu utracen. Už dlouho se u něj projevovaly zdravotní problémy, přestal přijímat potravu a v posledních dnech se jeho stav zhoršil.

„Vzhledem k jeho aktuálnímu stavu i věku bylo uspání jedinou možnou a správnou formou odchodu,“ řekl hlavní zoolog zooparku Miroslav Brtnický.

V lidské péči se vlci dožívají vyššího věku než ve volné přírodě, šestnáct let je i tak raritou. V databázi, kterou vedou evropské zoologické zahrady, byl chomutovský rekordman v pětce těch nejstarších.

Před čtvrt rokem se vlk zamotal do elektrického ohradníku a z bolestivé pasti se dostal jen díky pomoci návštěvníků (podrobnosti v článku Vlk trpěl zamotaný v elektrickém ohradníku, pomohli mu návštěvníci zoo).

Podle veterinářky Vladimíry Hrabětinové, která u uspáni asistovala, ale tento incident za zhoršený stav zvířete nemohl.

„To s tím nemá nic společného, vzhledem k jeho věku byla už předtím spíš otázka času, kdy se jeho zdravotní stav stane neúnosným,“ podotkla veterinářka.

Do nyní volného výběhu už se vlci nevrátí, ale návštěvníci o ně nepřijdou.

„Vlky budeme chtít chovat pořád, nejprve ale plánujeme vybudovat nový výběh v jiné části areálu, který bude větší a daleko lépe než ten současný bude splňovat potřeby a nároky pro jejich chov,“ přiblížila ředitelka zooparku Věra Fryčová. 

30. dubna 2018