(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ústecko dál sužuje žloutenka, už je i ve škole mimo vyloučenou lokalitu

  • 3
Sedm nových případů žloutenky typu A evidují za poslední týden hygienici na Ústecku. Od loňského ledna tak počet případů takzvané nemoci špinavých rukou vzrostl na 358. Nově se žloutenka objevila i na jedné ze základních škol mimo vyloučené lokality.

Čtyři ze sedmi nových případů lékaři aktivně vyhledali v okolí dříve nemocných, tři případy jsou akutní onemocnění. Jedno se týká žáka základní školy.

„Je to škola mimo vyloučenou lokalitu, ale polovina dětí, které ji navštěvují, jsou z vyloučených lokalit,“ uvedla dnes ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. 

Hygienici v kolektivu nařídí protiepidemiologická opatření včetně očkování. Další dvě akutní onemocnění jsou podle Šimůnkové u dospělých lidí.

I když počet nově nemocných nedosahuje desítek jako loni na podzim, epidemie trvá. „Dlouhá inkubační doba nám dovolí až tak za měsíc zhodnotit, jestli se nám podařilo epidemii zastavit, zpomalit či zda se nám nepovedlo nic,“ podotkla ředitelka. 

Okolí nemocných hygienici vždy sledují téměř dva měsíce, lidé opakovaně podstupují krevní testy (více v článku Nové případy žloutenky jsou jen ze sledovaných rodin).

Problém častého stěhování

Podle podrobných informací, které hygienici zveřejnili, očkovali loni zhruba 1 700 lidí, převážně dětí. Více než tři čtvrtiny nemocných jsou ze sociálně slabých poměrů. Podle Šimůnkové je problém v tom, že se lidé z vyloučených lokalit často stěhují. 

„Trochu se bojíme toho, že ačkoli byla proočkována spousta dětí, stěhují se pryč vzhledem k neutěšeným bytovým podmínkám, které tu jsou. A že se nám sem nastěhují nové rodiny s dětmi, a to vše bude na nic,“ dodala ředitelka.

Hygienici kvůli žloutence dělali stěry v ústecké MHD a na nákupních košících v hypermarketech. Ty potvrdily střevní bakterie v autobusech a trolejbusech. Dopravní podnik začal vozy denně dezinfikovat.

Ústecký magistrát rozdal svým příspěvkovým organizacím mimořádné příspěvky na hygienická opatření. Stovky litrů dezinfekčních prostředků dal do škol a školek Ústecký kraj.