V akci zlínský volejbalista Jan Barák.

V akci zlínský volejbalista Jan Barák. | foto: Jan Salač, MF DNES

Barák ukončil kariéru. Raději bude dělat skladníka než hrát volejbal

  • 1
V dubnu mu bude teprve 28 let, budoucnost ve volejbale na nejvyšší úrovni už ale nevidí. Zlínský nahrávač Jan Barák sekl s profesionální kariérou náhle v rozehrané extraligové sezoně. Přednost dostala rodina a především civilní zaměstnání. „Dostal jsem nabídku na práci, která se neodmítá. Tím bych to uzavřel,“ povídal po úterním domácím utkání s Ostravou.

Nakonec ale prozradil, že se bude živit jako skladník v podniku se zemědělskou technikou na Vysočině, odkud pochází.

„Ale nevím, jestli je to úplný konec. Stalo se mi to už dvakrát,“ připomíná Barák.

Poprvé končil na Kladně, s kterým získal extraligový titul. Podruhé po třetím místě ve Zlíně, kam se předloni v létě po roční pauze vrátil. Než svoji extraligovou kariéru na Moravě restartoval, foukal na stavbách izolaci.

„Dost jsme toho natahali, ale to se nedá srovnat s volejbalovou fyzičkou,“ říká Barák.

Že se loučí, vyšlo najevo díky zápasovému programu. Na první stránce byla Barákova fotka s poděkováním klubu za jeho služby. Pracovní nabídku dostal na začátku roku, dlouho ji zvažoval.

„Kluci mě přemlouvali, ale na druhou stranu chápou, že se volejbalem nedá živit donekonečna,“ líčí Barák, který se musel dohodnout s trenérem mužstva Romanem Mackem. „Máme férový vztah z obou stran, normálně jsme se domluvili.“

Den po úterním duelu odjel Barák domů, týmu pravděpodobně pomůže ještě v sobotu v Příbrami. Zápas s Ostravou byl ale zřejmě jeho poslední ve zlínské hale.

„Loučení jsem si představoval jinak,“ štvala ho porážka 1:3. O to více, že poprvé v extraligové sezoně dostal šanci od začátku. Jednička Porubský byla po nemoci.

Prohra v derby znamená komplikaci v bitvě o play-off. Šest kol před finišem základní části ztrácí Zlín na osmé místo bod.

„Kluci to budou mít těžké, ale myslím, že to zvládnou,“ věří Barák mužstvu.

Už bez něho. Pozici dvojky zastane Duc Luan Truong. Zlín ale musí hodně přidat. „Naše hra na play-off momentálně není,“ přiznává trenér Macek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž