Volejbalová reprezentace je kompletní

Ostrava - Blokař Luboš Staněk je posledním volejbalistou, který vypadl z nominace na mistrovství Evropy, které začne v sobotu v Ostravě. Po červnovém zranění pravého předloktí vynechal větší část reprezentační přípravy, což byl hlavní důvod, proč se jeho služeb museli trenéři vzdát. "Sice se dostal do jakési pohody, ale nemá za sebou sérii přípravných zápasů, v nichž se mužstvo formovalo," vysvětlil své rozhodnutí hlavní trenér Zdeněk Haník. Staněk je tak jediným hráčem, který ve výběru chybí ve srovnání s červnovou úspěšnou kvalifikací na světový šampionát.

Krátce po ní si liberecký blokař přeřízl šlachy v předloktí, když na něj nešťastnou náhodou spadl lustr. Zraněná ruka je již vyléčená, nicméně způsobila jeho tréninkové manko. "Bylo to nesmírně těžké rozhodnutí. Ruka je v pořádku, takže extraligu normálně stihne, ale moc toho s námi neodehrál," doplnil kouč. Místo Staňka dostane příležitost Miloslav Javůrek.

V konečné dvanáctce pro turnaj jsou dále nahrávači Luděk Černoušek a Petr Zapletal, blokaři Martin Lébl a Přemysl Kubala, smečaři Jiří Novák, Ivo Dubš, Marek Novotný, Petr Pešl, univerzálové Jakub Novotný, Dalibor Polák a libero Josef Smolka.

 V generálce na šampionát porazil český tým 3:1 vicemistry Evropy z předloňského šampionátu Rusy. I když šlo jen o zápas za zavřenými dveřmi, o obětavé zákroky nebyla nouze. Postupně se všech dvanáct českých hráčů na palubovce vystřídalo, o tom, kdo nastoupí v sobotu v základní sestavě, trenéři dopředu nechtějí hovořit. Razí totiž heslo, že mužstvo zdobí vyrovnanost a v tom je jeho síla.

Česká republika - Rusko 3:1 (23, 21, -20, 24)
Sestava Česka:
Černoušek, M. Novotný, Lébl, Polák, Dubš, Javůrek, libero Smolka - Kubala, Novák, Pešl, Zapletal, J. Novotný.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž