Momentka z utkání Česko - Bulharsko. | foto: fivb.org

Volejbalistky zahájily boj o mistrovství světa výhrou nad Bulharskem

  • 0
Důležitým vítězstvím vstoupily české volejbalistky do závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa, v italském Coneglianu si poradily s Bulharskem 3:1. Svěřenkyně trenérky Táni Krempaské čekají v bitvě o dvě postupová místa ještě víkendové zápasy s domácím výběrem a Běloruskem.

V prvním setu se sice více prosadily útočnější Bulharky a zvládly lépe koncovku, v dalších třech setech už ale diktovaly tempo a vývoj utkání české reprezentantky, které těžily z přesnější kombinační hry i tvrdšího podání.

"Soustředili jsme se při servisu na Chitigoiovou, která měla s příjmem velké potíže," vysvětloval asistent trenérky Táni Krempaské Ondřej Marek. Přímo z podání získaly české volejbalistky devět bodů.

"Nastoupili jsme ve stejné sestavě, která vyhrála v posledním přípravném utkání s Německem. Po prohraném prvním setu jsme přesunuli na místo univerzálky Adlerovou místo Havlíčkové. Tento tah se ukázal jako klíčový. Na zápas jsme se dokonale připravili," popisoval Marek.

Český tým prohrál s Bulharkami před dvěma měsíci v předcházející části kvalifikace v Gabrovu. Oproti tomuto utkání podaly české hráčky mnohem lepší výkon. V první setu sice držely dlouho se svými soupeřkami krok, ale v závěru doplatily na nervozitu několika chybami, které Bulharky zužitkovaly k zisku setu.

Od druhého setu se ale hra českého týmu výrazně zlepšila. V útoku se výrazně prosazovala nekompromisně smečující Matuszková, kterou doplňovala Havelková s Plchotovou. Ke zkvalitnění hry pomohl i příchod Adlerové, která po první sadě vystřídala Havlíčkovou.

Po zvládnutí koncovek druhého a třetího setu se dostal český tým do herní pohody. Bulharky se sice ještě ve čtvrtém setu na chvíli pokusily o zvrat, ten už ale české hráčky pozornou hrou nepřipustily.

"Závěrečný set se pohyboval ve vlnách. Vedli jsme 10:5, ale potom jsme chvíli prohrávali 12:13. Soupeřky jsme ale v této fázi zápasu zlomili, Bulharky se už na odpor nezmohly. Po tomto vítězství se nám přiblížil
postup, ale zatím jsme k tomu udělali jen první krok," poznamenal asistent Marek.

Výsledky turnaje závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa

Česko - Bulharsko 3:1 (-21, 21, 23, 19)
Sestava ČR:
Havlíčková, Bucková, Matuszková, Mühlsteinová, Havelková, Plchotová, libero Tomanová - Kallistová, Adlerová, Jášová.

Další utkání: Itálie - Bělorusko 3:0

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž