Volejbalisté si Světovou ligu nezahrají

Praha - Ani v roce 2003 si zřejmě čeští volejbalisté nezahrají Světovou ligu, prestižní soutěž šestnácti předních národních týmů. Mezinárodní federace FIVB zařadila do příštího ročníku stejná mužstva jako letos, na Čechy zbyla podle slov místopředsedy svazu Antonína Lébla pozice náhradníků. "Státy, které Světovou ligu hrály letos, měly při přihlašování do dalšího ročníku přednostní právo," vysvětlil Lébl. "My jsme zaslali na FIVB dopis, že bychom tuto soutěž rádi hráli, a chtěli jsme ještě osobně jednat s předsedou Acostou.

Pokud by se někdo dodatečně odhlásil, mohla by federace na jeho místo zařadit nás," dodal svazový místopředseda.  Česká reprezentace skončila na nedávném mistrovství světa v Argentině na posledním místě v osmifinálové skupině. Při hodnocení tohoto výsledku mnozí odborníci uváděli, že hráčům chyběla psychická odolnost z těžkých zápasů, daná například právě tím, že mužstvo nestartuje ve Světové lize.

Soutěž, která bude dotována patnácti miliony dolarů, začne ve čtyřech základních skupinách 16. května a vyvrcholí 13. července finálovým zápasem. Titul obhajuje Rusko, které v letošním finále porazilo budoucí mistry světa z Brazílie.

Rozlosování Světové ligy volejbalistů 2003
Skupina A: Rusko, Polsko, Španělsko, Venezuela
Skupina B: Brazílie, Itálie, Portugalsko, Německo
Skupina C: Jugoslávie, Nizozemsko, Kuba, Čína
Skupina D: Francie, Argentina, Řecko, Japonsko


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž