Volejbalisté na šampionátu podruhé prohráli

Karlsruhe - Postup do semifinále evropského šampionátu v Německu se českým volejbalistům hodně vzdálil. Po páteční prohře s Itálií podlehli Češi i domácí reprezentaci. Ta se prezentovala nadšeným výkonem podpořeným výborným podáním i bloky, což hlasitě oceňovala zaplněná hala v Karlsruhe. Po osmašedesáti minutách Němci vyhráli ve třech setech.

"Od začátku jsme byli pod silným tlakem, soupeř velmi dobře podával a útočil prvním sledem. Ani jednou jsme ho nedokázali zablokovat. Byl lepší ve všem," povídal zklamaný trenér Řeřábek.

Nepomohly ani změny, které udělal proti prvnímu zápasu několik změn: Ticháček s Popelkou nastoupili od začátku a do základu se vrátil Dubš s jistějším příjmem než Štokr.

Německý tým si velmi brzy vytvrořil vlký tlak, v němž prakticky po celý zápas dusil českého soupeře. Při Králově podání se ještě podařilo Čechům ze stavu 10:14 vyrovnat a domácí zastavili jejich pokus o zvrat oddechovým časem, koncovku však
rozhodli střídající hráči Schöps a hlavně Liefke.

Ten definitivně naboural českou přihrávku a set ukončil esem. Od konce sady už se
rozehrával Jakub Novotný a na kurtu zůstal.

Němcům se naopak dařilo výborně přihrávat, vycházel jim bezchybně útok z prvního sledu a jejich suverenita rostla přímo úměrně s decibely z hlediště. Když se z těžké nahrávky dvakrát neprosadil Dubš, naskočil opět Štokr.

"Hráli jsme špatně, Němcům jsme sami pomohli k vítězství. Ukázali jsme jen hodně málo z toho, na co máme," přiznal kapitán Ivo Dubš.

Do hry zasáhl poprvé i blokař Sukuba a změny v sestavě chtěly na sehrání svůj čas. Jenže domácím narostla křídla, už při prvním technickém time-outu vedli v druhém setu 8:5 a svůj náskok ani náhodou nehodlali prohospodařit.

"I když jsme Němce v určitých chvílích zatlačili do defenzivy, vždy se z toho dostali. I proti trojbloku míč uhráli," zoufal si kouč.

Český tým opouštěly síly, vynucené zásahy do sehrané sestavy ze Světové ligy se projevily až moc bolestivě a absence obou zkušených blokařů Lébla s Rakem byla znát. Když ještě v třetím dějství český tým vyrovnal na 13:13, poslední ránu mu Němci připravili znovu servisem a vyprodaná dm-arena vstoje hnala svůj tým do cíle.

Druhý mečbol však soupeři pomohl proměnit Jakub Novotný přešlapem při servisu. "Teď se budeme snažit dát dohromady a porazit Slovensko," myslí už český trenér na nedělní zápas.

Výsledek - skupina B:
Česká republika - Německo 0:3 (-19, -18, -20)
Rozhodčí:
Loderus (Niz.), Hobor (Maď.). Čas: 68 min. Diváci: 5500 (vyprodáno).
Sestavy:
ČR:
Ticháček, Pláteník, Král, Popelka, Dubš, Staněk, libero Kubala - Zapletal, J. Novotný, Štokr, Sukuba, M. Novotný.
Německo: Bergmann, Dehne, Bakumovski, Walter, Pampel, Kuck, libero Lieber - Schöps, Liefke.

Němec Norbert Walter (uprostřed) smečuje přes blokujícího českého hráče Iva Dubše.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž