Trenér českých volejbalistů Michal Nekola sleduje zápas s Černou Horou.

Trenér českých volejbalistů Michal Nekola sleduje zápas s Černou Horou. | foto: CEV

Volejbalisté se na těžký boj o olympiádu připravovali v Jablonci

  • 0
Stejně jako v létě před evropským šampionátem se čeští volejbalisté připravovali na další vrcholnou mezinárodní akci opět v Městské hale v Jablonci nad Nisou. Národní tým čeká od 5. do 10. ledna v Německu nesmírně těžká evropská kvalifikace o jediné postupové místo na olympiádu v Tokiu 2020.

Čeští reprezentanti se sešli 26. prosince a soustředění zakončí dnes odpoledne. „V Jablonci je to pro nás velice známé prostředí, v hale se dají udělat tři velké kurty, hotel je blízko, takže tady máme ideální podmínky a klid na práci,“ řekl Michal Nekola, trenér volejbalistů České republiky a Dukly Liberec.

V Berlíně se vedle Čechů představí v boji o olympijské hry sedm špičkových evropských týmů. Nekolovy svěřence čekají v základní skupině postupně domácí Německo, Belgie a evropští vicemistři ze Slovinska. Druhou čtveřici tvoří úřadující mistr Evropy Srbsko, Francie, Bulharsko a Nizozemsko. 

Češi se dostali mezi osmičku účastníků díky výsledkům na zářijovém mistrovství Evropy, kde obsadili 13. místo, a aktuálnímu pořadí ve světovém žebříčku. Postupový klíč je v evropské kvalifikaci hodně krutý. Do semifinále projdou nejlepší dva celky z každé skupiny a letenku na olympiádu si pak vybojuje pouze vítěz finálové bitvy. Z evropských družstev si už dříve zajistili účast na OH ve světové kvalifikaci Rusko, Polsko a Itálie, v Tokiu bude celkem bojovat pouze dvanáct mužstev z celého světa.

„Z těch osmi týmů jsme podle rankingu nejhorší, takže můžeme jen překvapit, favorité na postup jsou jiní. Prostě tam pojedeme s tím, že se jedeme porvat o co nejlepší výsledky, že chceme předvádět náš nejlepší volejbal a že zkusíme projít do semifinále. Uděláme pro to maximum,“ velí Nekola.

Češi však nastoupí v Německu proti extrémně silným protivníkům bez svého nejlepšího hráče na ME univerzála Hadravy a k dispozici nebude ani další úderný hráč, smečař Džavoronok.

„Představovali jsme si, že budeme v nejsilnějším možném složení, ale nedá se nic dělat. Trenér udělal nejsilnější možnou nominaci,“ uvedl pro ČTK manažer národního týmu Miloslav Javůrek. Hadravu z nominace vyřadilo zranění lýtka, které si způsobil před dvěma týdny v dresu polského Olštýna, Džavoronok hraje za italskou Monzu a s realizačním týmem reprezentace se dohodl, že v kvalifikaci nenastoupí. Kvůli zdravotním problémům chybí také smečař Bartoš či blokař Sedláček.

Trenér Nekola tak povolal na boj o olympiádu jen tři volejbalisty ze zahraničních lig, zbytek tvoří hráči z české nejvyšší soutěže. Mezi nimi jsou i dva členové jeho Dukly Liberec – smečař Petr Šulista a mladý univerzál Patrik Indra.

„V širší nominaci byli čtyři univerzálové, dva z nich, Hadrava a Šotola jsou zranění, takže logicky padla volba na Indru, který předvádí v extralize velmi dobré výkony a bude to tak pro něho první velká mezinárodní akce v dospělé reprezentaci,“ poznamenal Michal Nekola. „Šulista se vrací po dvou letech, kdy ho předtím do národního týmu nepustila zranění.“

Čeští volejbalisté se znovu sejdou na Nový rok v Praze, odkud se pak 3. ledna vydají vlakem do Berlína.

Nominace české volejbalové reprezentace

Nahrávači: Janouch (Friedrichshafen - Něm.), Bartůněk (Lvi Praha) 

Univerzálové: Finger (Olympiacos CFP - Řec), Indra (Dukla Liberec) 

Smečaři: Galabov (Nice - Fr.), Michálek (Č. Budějovice), Šulista (Dukla Liberec), Vašina (Karlovarsko) Blokaři: Mach (Č. Budějovice), Patočka (Karlovarsko), Polák (Příbram), Zajíček (Kladno) Libera: Pfeffer (Karlovarsko), Moník (Kladno)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž