Přemysl Kubala se po mistrovství světa rozejde s Petrem Benešem.

Přemysl Kubala se po mistrovství světa rozejde s Petrem Benešem. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Plážoví volejbalisté Kubala s Benešem se po mistrovství světa rozejdou

  • 0
Rozcházíme se! oznámili nejlepší čeští beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Petr Beneš po loňských olympijských hrách v Londýně. Leč přes zimu se dohodli, že budou dál hrát spolu. Teď znovu oznámili rozchod.

Poslední společný turnaj na okruhu světové série je čeká tento týden na mistrovství světa v polských Starých Jablonkách. To začnou v pondělí duelem s Němci Dopplerem a Horstem. Dále je čekají Brazilci Ricardo a Filho a Kazaši Jakovlev a Kulešov.

"Pokud spolu s Petrem ještě nastoupíme, tak už jen uprostřed léta na mistrovství Evropy, ale to jen v případě, že nám na účast postačí body ze světového žebříčku," řekl Přemysl Kubala.

Budete pak hrát s jiným partnerem?
Ještě bych chtěl vytáhnout mladého Džavoronoka, to je šestnáctiletý talent. Tím, že mám nějaké body ve světové sérii, tak ho mohu dostat na nějaký velký turnaj, třeba do kvalifikace, aby se trochu otrkal.

To by byla rarita, kdyby hrál v 16 letech světovou sérii, ne?
To ano, ale on je velký talent.

A pak už budete naplno trénovat jiné?
Teď to tak vypadá, ale bude záležet i na tom, jak to bude dál s mladým Džavoronokem. Je v šestkové reprezentaci, takže uvidíme, jaké tlaky budou z vedení svazu, protože ten preferuje šestkový volejbal, byť má beach mnohem lepší výsledky. Na hráče je tlak, aby se věnovali spíše šestkovému volejbalu, takže uvidíme, jak to bude v případě Džavoronoka.

Takže se ještě hráčské kariéry definitivně nevzdáváte?
Raději nebudu říkat, jestli ano, nebo ne. Nechám to otevřené. Uvidíme.

Tak pojďme k mistrovství světa. Co si od něho slibujete?
Máme s Petrem výhodu v tom, že hrajeme blbě, takže můžeme hrát už jen lépe. Na obou dosavadních turnajích světové série jsme v hlavní soutěži nevyhráli ani jeden zápas, i když to byla vyrovnaná utkání. Náš cíl je postup ze skupiny.

Tu máte ale dost těžkou.
To ano, zkusíme se dostat dál přes Kazachy. Šance na postup je i z třetího místa, z něho půjde dál osm nejlepších celků z dvanácti skupin. A v play-off se může stát cokoliv.

Ve Starých Jablonkách jste na turnaji světové série byli pátí. Sedí vám tamější kurty?
To ano, pátí jsme tam byli předloni, hraje se nám tam dobře. Jsou tam podobné podmínky jako u nás, moc nefouká, písek je dobrý. Věřím, že se s naší společnou pětiletou kariérou rozloučíme důstojně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž