Volejbal chce drsně omezit počty cizinců

  • 2
Praha - Drsné omezení počtu zahraničních hráčů v klubech navrhuje Mezinárodní volejbalová federace (FIVB). V jednom klubu by v budoucnu mohli působit maximálně tři cizinci, přičemž jen dva by mohli být současně na hřišti. Pokud bude návrh přijat, způsobí zemětřesení nejen ve špičkových evropských soutěžích, ale i v domácí extralize.

"Tento návrh vznikl na základě řady stížností ze strany národních volejbalových svazů, kterým se nedostává zkušených hráčů do reprezentačních týmů," píše se v tiskové zprávě na webových stránkách FIVB. Změna by měla usnadnit mladým hráčům cestu do domácích profesionálních klubů.

Podle zprávy FIVB by se omezení týkalo všech hráčů s licencí FIVB, tzv. transferkartou. Jako na cizince by tak bylo uvnitř Evropské unie pohlíženo i na hráče z jiných členských zemí.

Takovéto omezení by bylo skutečně revoluční. "Opatření je v souladu s nově podepsanou smlouvou členských zemí Evropské unie," ujišťuje volejbalová federace.

Od poloviny devadesátých let, kdy ve fotbale vyvrcholila tzv. Bosmanova aféra, byly počty cizinců v klubech uvolňovány. Především uvnitř zemí EU padly v rámci volného pohybu pracovních sil veškeré limity.

Český volejbal otevřel stavidla přílivu cizinců před rokem, kdy zrušil jakákoliv omezení. Přišla řada Slováků a po nich i plno exotických posil. Cizinci dominují na soupiskách ČZU Praha, Opavy, zahraniční opory mají i další kluby.

Omezení počtů cizinců by zřejmě připravilo o práci i řadu českých volejbalistů v zahraničí. "To by bylo hodně zlé. Asi by to odstartovalo pořádné zemětřesení," myslí si blokař Martin Lébl, který působí v italské Maceratě.

V Itálii v Serii A1 působí nejlepší hráči světa, kluby mají až z poloviny na soupiskách cizince. "Na hřiště mohou čtyři současně," dodává Lébl. Největší hvězdy by se rozutekly do dalších klubů, odkud by museli další cizinci zmizet.

"Zatím jde jen o velmi předběžný návrh, ve kterém nejsou ani žádné termíny," uklidňuje Jan Žižka, generální sekretář Českého volejbalového svazu. Zná jen tiskovou zprávu z webu, žádné další informace FIVB svým členským svazům zatím neposkytla.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž