V Istanbulu vybuchla radost Dukly

Istanbul, Liberec - Báječnou jízdu volejbalistů Dukly Liberec evropským Top Teams Cupem nezastavil ani turecký mistr Fenerbahce Istanbul. Český vicemistr položil základ k postupu ze čtvrtfinále už doma výhrou 3:0 a ani set neztratil ve středu v odvetě na horké turecké půdě. Turnaj Final Four, druhého největšího evropského poháru, se bude hrát 11. - 13. března na zatím neurčeném místě.

Díky postupu do semifinále navíc zajistila Dukla pro nového domácího šampiona účast v příštím ročníku prestižní Ligy mistrů. Fenerbahce ve středu do odvety vyrukovalo už s uzdraveným argentinským univerzálem a ten se ukázal jako velká posila.

„Turci začali s hroznou euforií, protože si věřili, že nás porazí a uhrané body z Liberce jim budou stačit. Ale i když jsme prohrávali na začátku o tři body, pomalu jsme skóre začali otáčet a po pár servisech se dostali nad ně. Do koncovky jsme šli s bodem navrch a uhráli ji,“ popsal trenér Petr Brom.

Po prvním setu mohla liberecká výprava dát průchod emocím. „Radost jsme měli velkou, pro všechny je to úspěch. Na klucích bylo vidět, že chtějí rozhodnout už v prvním setu, hráli trpělivě a i nepříznivé skóre otočili,“ uvedl Brom, který poté poslal na hřiště i ostatní hráče. „Musím i smeknout před italskými rozhodčími, protože v prvním setu čtyřikrát opravili výrok praporkových.“

Liberec je po sedmi letech prvním českým celkem, který se v evropské soutěži dostal do Final Four. Naposledy v něm startovaly České Budějovice v Poháru CEV.

Liberečtí v Top Teams Cupu začínali již v kvalifikační části, ale svou skupinu doma vyhráli a postoupili do osmifinálové fáze. V ní za sebou znovu nechali všechny tři soupeře a do čtvrtfinále šli z prvního místa.

Liberec nemá vzhledem k velkým finančním nárokům o pořadatelství Final Four zájem. Konfederace CEV si totiž účtuje nevratný poplatek v přepočtu téměř milion korun. „A další milion by stálo samotné zajištění turnaje,“ upřesnil manažer Dukly Jiří Homolka. „Ještě si to prostuduji, ale na 99,5 procenta ne,“ doplnil ředitel VK Dukla Pavel Šimoníček.

Zájem o finálový turnaj Top Teams Cupu naopak projevilo Brno. „Osobně si myslím, že turnaj se nakonec bude konat v Řecku a pořadatelem bude silný Olympiakos Pireus,“ míní Homolka.

Do semifinále se dále probojovaly dva nizozemské týmy Ortec Rotterdam a Omniworld Almere. Úspěšní liberečtí volejbalisté přiletěli do Prahy ve čtvrtek před půlnocí a už v sobotu hrají extraligový zápas ve Zlíně.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon