Michal Nekola

Michal Nekola | foto: Martin Adamec, MF DNES

Uvolněte se, žádá trenér volejbalisty Ústí

Ústí nad Labem - Velká bitva, smutný konec. Ústečtí volejbalisté si mohli v sobotním zápase extraligy vysloužit účast v play-off. Jenže místo toho doma padli 2:3 s Příbramí. S předposledním celkem, který ztratil dvanáct zápasů v řadě!

„Velký zklamání, takhle budeme muset ještě bojovat,“ soukal ze sebe blokař Miroslav Bezděka. Někteří hráči si po utkání sedli na lavičku a nechápavě zírali do prázdna.

Do vyřazovací části projde osm nejlepších. Čtyři kola před koncem je situace taková: 6. Ústí 33 bodů, 7. Brno 32, 8. ČZU Praha 31, 9. Příbram 31, 10. Zlín 28. Brno a ČZU mají vzájemný zápas k dobru.

„Ústí už v play-off je,“ míní příbramský trenér Jiří Vojík. „Poslední tři měsíce jsme byli pod tlakem my, teď pod ním musí hrát ostatní. A řeknu vám, je to záhul. Po šňůře porážek, kdy nám chyběli tři hráči ze základu, na nás ležela deka.“

Ústí s příbramskými Kocoury otočilo z 0:1 na 2:1, ale ve čtvrtém setu promarnilo mečbol.
Rozhodla zkrácená sada. Dvoubodový náskok domácí neudrželi, Příbram převrátila z 10:11 na 13:11 a slavila. Byl to tuhý boj, ústecký Bican i jeden z hostů v honbě za balonem povalili reklamní panely.

„S takovým výkonem v útoku budeme těžko uhrávat body. Nebyli jsme schopní složit standardní míče na jednoblok, bez toho se v současném volejbale hrát nedá,“ vadilo Michalu Nekolovi, kouči Ústí.

„A zase jsme zápas dohrávali se strachem. Tie-break jsme si zkazili sami, Příbram nás nepřehrála. Od stavu deset jsme dali dva auty na jednoblok a jednou nás na něm chytili.“

Jednu výhru, nutnou k play-off, Ústí ne a ne udělat. V posledních pěti utkáních hrálo 4x tie-break, ale třikrát v něm pohořelo. Jen s Brnem v něm završilo zázračný obrat z 0:2 na 3:2. „Možná se nám ten stav, že musíme udělat jednu výhru, dostal do hlavy. Asi jsme to nezvládli psychicky,“ míní Nekola.

V závěrečných čtyřech kolech se jeho celek utká s nejlepší čtyřkou soutěže: hraje v Budějovicích, s Libercem, v Kladně a s Ostravou. „Teoreticky třeba ani nemusíme vyhrát, a přesto budeme v play-off. Dvě poslední prohry nebudeme řešit násilím. Naopak. Je potřeba se zklidnit, uvolnit se a zkusit silnější soupeře překvapit.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž