Ústí zase potřebuje třikrát doma vyhrát

  • 4
Benátky - Vítězství v první lize mají na dosah volejbalisté Benátek. V sérii s Ústím nad Labem stoprocentně využili domácí prostředí, vyhráli dvakrát 3:1 a k titulu jim stačí vyhrát jediný zápas. Finále se však přesune do Ústí, kde bude v závěru příštího týdne i dohráno. Oba soupeři už mají hlavní cíl splněn, už jen samotná účast ve finále jim zajistila přímý postup do extraligy.

Severočeši, nejlepší tým základní části první ligy a hlavní favorit na celkové první místo, znovu stojí na pokraji krachu. Ve stejné pozici byli i v semifinálové sérii s Dobřichovicemi, s nimiž v jejich hale rovněž dvakrát prohráli. V Ústí však nezaváhali a třemi výhrami v řadě dokázali vývoj otočit.

"Nezbývá nám nic jiného, než se pokusit totéž zopakovat znovu," uvědomuje si hrající trenér Michal Nekola.

S Benátkami to však nebude tak snadné, tým hraje ve výborné formě a v play-off ještě neprohrál ani jeden zápas. Nad Jabloncem i nad Starým Městem vyhrál tým kolem internacionála Zdeňka Kalába dvakrát 3:0 na zápasy.

Páteční první zápas rozehrálo lépe Ústí a první set vyhrálo po skvělém výkonu hladce 25:16. Úspěšný nástup však v dalším průběhu zápasu nepotvrdilo a ve třetím setu prohrálo dokonce 14:25. "V prvním setu jsme je do ničeho nepustili, tvrdým servisem jsme lehce získávali body," říká Nekola. "Ve druhém jsme vedli ještě 8:5, ale pak jsme vlastními chybami dovolili soupeři získat čtyři body v řadě a položili jsme se."

V sobotu v prvních dvou setech byli v koncovkách šťastnější domácí, pak Ústí vyhrálo lehce třetí set 25:16, ale nadvládu si opět nechalo vzít.

"Soupeř nás nijak nepřehrával, porazili jsme se svými chybami," lituje Nekola. Slabý výkon má podle jeho názoru více příčin: "Asi jsme trochu podlehli euforii poté, co jsme postupem do extraligy splnili hlavní cíl sezony," upozorňuje a zmiňuje i velkou marodku: "Trápí nás chřipková epidemie. Středoví hráči Bláha a Trýzna s námi k zápasu vůbec nejeli, Salon po nemoci dorazil bez tréninku rovnou na zápasy a s nachlazením bojuji i já," řekl hrají trenér Ústí.

Finálová série pokračuje od pátku 1. dubna v Ústí nad Labem. Hraje se na tři vítězství, takže Benátkám stačí jakákoli výhra, domácí tým potřebuje k úspěchu dojít až do pátého nedělního zápasu a v něm završit plánovaný obrat.

O bronzu už je rozhodnuto. V sérii hrané jen an dvě vítězství si ho zajistilo Staré Město, které v nedělním rozhodujícím utkání v domácím prostředí neztratilo ani set.

Výsledky
Finále - pátek:
Benátky - Ústí 3:1 (-16, 23, 14, 24), sobota: Benátky - Ústí 3:1 (23, 26, -16, 18). Stav série: 2:0.

O třetí místo - pátek: Dobřichovice - Staré Město 3:1, sobota: Staré Město - Dobřichovice 3:0 (20, 28, 26), neděle: Staré Město - Dobřichovice 3:0 (21, 26, 22). Staré Město vyhrálo 2:1 na zápasy.

PLAY OFF PRVNÍ LIGY
Podrobnosti ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž