Rozhodčí budou testováni na alkohol

  • 1
Tokio - Volejbaloví rozhodčí to budou mít napříště o něco těžší. Podle rozhodnutí kongresu Mezinárodní volejbalové federace (FIVB) v Tokiu budou před zápasy podrobováni testům na alkohol a bude se také pečlivě kontrolovat, zda nejsou příliš tlustí.

Po skandálu s opilými rozhodčími na olympijském turnaji v Aténách zavedla federace testy na alkohol nejprve jen na Světovém okruhu v plážovém volejbalu. Nyní budou rozšířeny i na všechny vrcholné akce šestkového volejbalu počínaje mistrovstvím světa žen, které v Japonsku začne 31.
října.

V úvodních kolech budou namátkové, od semifinále se jim ale musejí podrobit všichni rozhodčí včetně zapisovatelů.

Podle místopředsedy FIVB Cristóbala Marse se do budoucna uvažuje o dalším rozšíření této povinnosti. "V našich regionálních soutěžích se občas setkáme například s opilými maséry nebo fyzioterapeuty," naznačil Mars, který zároveň šéfuje severo- a středoamerické konfederaci NORCECA.

Trnem v oku jsou vedení mezinárodní federace také příliš tělnatí sudí. Ti propříště musejí upravit svou váhu tak, aby jejich index tělesné hmotnosti (BMI) nepřekročil třicítku.

Tentokrát se nečeká, že by se proti novým regulím zvedla velká vlna odporu. Těžší to federace měla před osmi lety, kdy volejbalistům i volejbalistkám nařídila nosit nové elastické dresy, které zvýrazňovaly intimní partie těla. FIVB poté čelila kritice, že ke změně střihu trikotů přistoupila jen proto, aby byla hra atraktivnější pro diváky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž