ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: FIVB

Světový okruh plážových volejbalistů nahradí příští rok série Pro Tour

  • 2
Světový okruh plážových volejbalistů nahradí od příštího roku nový seriál Beach Pro Tour. Projekt, který bude zahrnovat tři úrovně turnajů, představily Mezinárodní volejbalová federace FIBA a organizace Volleyball World. Do nejvyšší kategorie Elite16 bude podle připravovaného kalendáře patřit i turnaj v Ostravě, který má přidělený termín na konci května.

Mezi podniky Elite16 jsou zařazeny i turnaje v Riu de Janeiro, Mexiku, Kapském Městě, Jurmale, Gstaadu, Dauhá a Sydney. Do nižší kategorie Challenge jsou zatím zapsány čtyři turnaje, další dějiště budou teprve zveřejněna. Nejnižší úroveň pak budou tvořit akce Futures.

Turnaje Elite16 budou určeny pro nejvýše postavené páry mužů a žen. Účastnit se jich bude 16 týmů v obou kategoriích, hrát se bude nejprve ve čtyřech čtyřčlenných skupinách a následovat bude play off. Během čtyř dnů se na turnaji odehraje celkem 64 zápasů.

Na akcích Challenge bude v hlavní soutěži startovat po 24 dvojicích v šesti skupinách, po nichž bude rovněž následovat vyřazovací část. Páry budou v této kategorii bojovat o lepší žebříčkové postavení a právo startu i v elitní kategorii. V kvalifikaci tu může o účast v hlavní soutěži bojovat 32 týmů.

Turnaje Futures, kterých se bude účastnit 16 týmů v hlavní soutěži a 16 v kvalifikaci, mají pomoci šířit plážový volejbal, podpořit rozvoj sportu v jednotlivých zemích a umožnit start slibným mladým párům.

Sezona Beach Pro Tour vyvrcholí finálovým turnajem, na který postoupí desítka nejlepších párů mužů a žen.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž