Plážový volejbal míří na Copacabanu

Rio de Janeiro - Slavná brazilská pláž Copacabana v Rio de Janeiru bude od úterý hostit čtvrtý světový šampionát v plážovém volejbalu. Na turnaj jsou vyčleněny prémie v celkové výši 800 000 USD. 6anská soputěž vyvrcholí nedělním finále, o dva dny později začne turnaj mužů. Českou republiku bude reprezentovat pouze Eva Celbová se Soňou Novákovou, jež obhajují bronz z předešlého MS v Klagenfurtu.

K největším favoritům budou již tradičně patřit domácí Brazilci, kteří zatím získali pět titulů ze šesti. Na třetí nejlidnatější brazilské město se sice dostalo až po Los Angeles, Marseille a Klagenfurtu, avšak již v letech 1987- 1995 se v Rio de Janeiru každoročně konalo neoficiální mistrovství světa.

Speciálně kvůli letošnímu MS vyrostou na pláži Copacabana čtyři nová hřiště, to největší s kapacitou 6000 lidí. Brazilci mají na kontě pět zlatých, dvě stříbrné a tři bronzové medaile, o jediný titul je před dvěma lety připravil argentinský pár Mariano Baracetti a Martin Alejo Conde.

Ženám opět vládly Adriana Beharová se Sheldou, díky bronzu dvojice Celbová, Nováková se historické medaile dočkala i Česká republika.

Nejúspěšnější český pár se dočkal největšího úspěchu po osmileté vzájemné spolupráci a čtyřech cenných kovech z mistrovství Evropy. Jedinou porážku ze sedmi zápasů jim v

semifinále připravily pozdější šampionky, jimž Celbová s Novákovou (dříve Dosoudilovou) podlehly i na předchozích dvou MS.

Zbývajícím třem českým párům už se v Klagenfurtu tolik nedařilo - ani jeden z nich nedokázal postoupit ze skupiny. S prázdnou se z Evropy vraceli reprezentanti USA, na něž tentokrát nezbyla žádná medaile.

Pětidenní rakouský šampionát sledoval rekordní počet diváků, do hledišť v Klagenfurtu, Veldenu a Maria Wörthu jich celkem přišlo téměř sto tisíc.

První oficiální mistrovství světa v plážovém volejbalu hostilo v září roku 1997 Los Angeles. Šampionát, který uspořádala Mezinárodní volejbalová federace v rámci oslav padesátého výročí své existence ve spolupráci s firmou Nike, se odehrál na pěti pískových kurtech tenisového centra a byl dotován celkovou sumou 600 000 dolarů.

Z pěti českých dvojic si nejlépe vedly Celbová s Dosoudilovou, jež jako jediné postoupily do druhého kola a obsadily celkové deváté místo.

Do čtvrtfinále se probojovaly již jen brazilské a americké páry, premiérové tituly si odvezli Jihoameričané Pará Ferreira, Guilherme Marques a Sandra Piresová, Jackie Silvaová.

Druhé mistrovství světa hostilo v roce 1999 Marseille a pro české barvy skončil šampionát zklamáním. Ani jeden ze tří mužských párů neprošel z kvalifikace, přestože Marek Pakosta s

Přemyslem Kubalou i Michal Palinek s Martinem Léblem patřili k nejvýše nasazeným. Obě ženské dvojice prohrály v prvním kole a neuspěly ani v následných opravách.

Nejlepším výsledkem tak bylo sedmnácté místo Celbové s Dosoudilovou.

Z ženského zlata se radovaly favorizované Brazilky Beharová se Sheldou, v mužské kategorii je napodobili jejich krajané Emanuel Rego a José Geraldo Loiola. Brazilsko-americkou hegemonii prolomili druhým místem švýcarští bratři českého původu Martin a Paul Lacigové.

Dosavadní mistři světa
muži
1997 - Pará Ferreira, Guilherme Marques (Brazílie)
1999 - Emanuel Rego, José Geraldo Loiola (Brazílie)
2001 - Mariano Baracetti, Martin Alejo Conde (Argentina)

ženy
1997 - Sandra Piresová, Jackie Silvaová (Brazílie)
1999 - Adriana Beharová, Shelda (Brazílie)
2001 - Adriana Beharová, Shelda (Brazílie)

Medailová bilance
Brazílie 5-2-3
Argentina 1-0-0
USA 0-3-3
Švýcarsko 0-1-0
Norsko a Česká republika 0-0-1

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž