Ilustrační foto z duelu Ostravy (modrá)

Ilustrační foto z duelu Ostravy (modrá) | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Jak si ostravští volejbalisté povedou? To je věštění z koule, řekl trenér

  • 0
Od roku 2013, kdy získali titul, volejbalisté VK Ostrava čekají na další extraligovou medaili. Jak si povedou v nadcházející sezoně, kterou začnou v neděli od 18.00 doma s Benátkami nad Jizerou?

„To je věštění z koule,“ prohlásil ostravský trenér Jan Václavík. „Už minulá sezona ukázala, že extraliga je pořádně vyrovnaná. Ale rýsuje se silná trojka, Karlovarsko, České Budějovice a Liberec, která by měla ostatním odskočit. Uvidíme.“

Jan Václavík minulou sezonu končil jako libero. Tým převzal po zkušeném kouči Zdeňku Šmejkalovi, jenž po sedmi letech v Ostravě zamířil do rakouského Waldviertelu.

„Je to něco nového, když Honza byl náš spoluhráč a teď je nadřízený. Ale respekt má,“ prohlásil ostravský kapitán a nahrávač Mateusz Biernat. „Řekl bych, že je ještě náročnější než Zdeněk Šmejkal. Hodně lpí na detailech, které v koncovkách setů vyhrávají zápasy.“

Z týmu odešli smečař Petr Šulista do Kladna, blokař Ondřej Lach se rozhodl skončit s vrcholovým volejbalem a je ve Staré Bělé a libero Matěj Lex se vrátil k juniorům.

Posilami jsou americký smečař Christopher Nugent a polské libero Damian Sobczak.

Ostravští doufají, že především blokaři a nahrávač se nezraní, protože mezi náhradníky jsou nezkušení junioři. „Denis má před sebou dlouhou cestu, ale překvapuje, jak se zlepšuje,“ zmínil Václavík mladého blokaře Denise Kamrádka. Přiznal, že zpočátku byl skeptický. „Udělal však velký skok.“ Přesto má v záloze variantu: „Na bloku jsme zkoušeli univerzála Radka Šoltyse.“

Jednatel klubu Tomáš Dvořák dodal, že v juniorech jsou i další blokaři, kteří v případě potřeby mohou zaskočit. Druhým nahrávačem je mladý Filip Bořuta. „Také on udělal velký výkonnostní skok, ale trochu to je riziko. Nejsme však Liberec, který má velký rozpočet a může si dovolit dva zkušené nahrávače,“ řekl Václavík.

Šéfové ostravského klubu výši rozpočtu neprozradili. Jen uvedli, že je vyšší než v předešlé sezoně a že ho mají z devadesáti procent naplněný.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž