Odborníci se přou o chybě českých trenérů

  • 7
Ostrava - Na chybu měl okamžitě upozornit rozhodčí, je to i jeho selhání, zní z tábora českých volejbalistů. Také penalizaci zpochybňují: měli jsme dostat jen jeden trestný bod, nic víc. Tyto polemiky vyvolal špatně vyplněný zápis, který odevzdali trenéři české reprezentace před třetím setem semifinále ME s Itálií. Skóre 7:10 se změnilo na 0:10 a s takovým mankem se hrát dál už nedalo.

"Italové byli ve všech činnostech lepší, vyhráli zaslouženě," podotýká blokař Přemysl Kubala. Na sporný moment nikdo prohru nesváděl.

"Mezi námi a Italy je zásadní rozdíl v úrovni volejbalového řemesla, na tak silného soupeře ještě nemáme," uznal i trenér Zdeněk Haník.

Lísteček s čísly hráčů, kteří budou v základní šestce, před každým setem nepředává rozhodčímu hlavní kouč. Je to práce asistenta. "Já bych takovou chybu udělal v každém druhém utkání," zastával se Haník svého pobočníka Milana Fortuníka.

Původ asistentova selhání je v dramatickém druhém setu. Češi sahali po vítězství, a napomohlo tomu i šťastné střídání Javůrka za Kubalu. Koncovku sice lépe zvládl soupeř, ale trenér Haník se rozhodl nechat pro další část zápasu na hřišti náhradníka Javůrka. Na Fortuníkově lístečku však zůstal Kubala, šestku asistent zaměnil za osmičku.

"Měl si toho všimnout druhý rozhodčí, který před každým setem kontroluje rozestavení hráčů na hřišti," tvrdí libero českého týmu Josef Smolka. "Je to i jeho chyba."

Hra však začala a Češi v nesprávné sestavě bojovali až do stavu 7:10. Na chybu upozornil soupeř, pět minut se nehrálo, a pak se sedmička na ukazateli změnila v nulu. "Vzali nám všechny body, co jsme uhráli s hráčem, který nebyl v zápisu," oznamoval šokované lavičce kapitán Ivo Dubš. "Nedá se s tím nic dělat, musíme bojovat," pokusil se ještě zvednout náladu.

V systému počítání bez ztrát, kdy je za každou chybu bod, se desetibodové manko už nedá prakticky dohnat. Bylo rozhodnuto.

Ale nemuselo. "Rozhodčí řekl našemu kapitánovi, že toto je jediný výklad pravidel," řekl trenér Haník. "Ale my jsme o tom diskutovali s našimi odborníky, kteří se domnívají, že jsme měli inkasovat jen jeden trestný bod."

Český tým zvažoval protest, ale zřejmě ho nepodá. "Proti tak silné zemi jako je Itálie, to nemá cenu," tuší Haník.

Hráči se chtějí raději poprat o třetí místo. Nedělního soupeře v boji o bronz zatím neznají. "Turnaj ještě nekončí, a my jsme pořád ještě dostatečně motivovaní. Jde o medaili, a také zlepšení oproti minulému mistrovství," připomněl smečař Jiří Novák. Naposledy tým skončil ve Vídni v roce 1999 čtvrtý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž