Nizozemský protest na MS je neoprávněný

Brémy - Nizozemsko nemá důvod protestovat proti údajně úmyslné prohře čínských volejbalistek na mistrovství světa, kvůli níž Nizozemkám unikl postoup do čtvrtfinále. Řekl to ředitel soutěží mezinárodní federace FIVB Franz Schmid. Reagoval tak na tvrzení italského trenéra Nizozemek Angela Frigoniho, že Číňanky schválně s Koreou prohrály a zmanipulovaly tak čtvrtfinálové obsazení. "Nizozemsko nemůže protestovat. Byl to regulérní zápas. Jury i rozhodčí mi potvrdili, že se nestalo nic podezřelého," vysvětlil Schmid.

Dodal, že nizozemský celek navíc nemůže podat protest proti zápasu, v němž nehrál.

Trenér Frigoni tvrdil, že Čína záměrně darovala vítězství Koreji, aby skončila v osmifinálové skupině až druhá a ve čtvrtfinále narazila na Brazílii místo Itálie. Za to žádal vyřazení vicemistryň světa a pokutu.

S Brazilkami ale měly čínské hráčky potíže a udolaly je ve středu až v pěti setech. Frigoni upozornil i na to, že už v základní skupině Čína nečekaně prohrála s Řeckem. "Morálně to možná nebylo správné, ale neexistují pravidla, která zakazují nastoupit druhé šestce," komentoval Schmid.

"Čínský trenér může říci, že základní sestava byla unavená a on chtěl dát šanci mladým," nabídl vysvětlení. Schmid navíc obrátil situaci proti Frigonimu. "Podle mě chtěl jen zamlžit skutečnost a odvrátit pozornost od toho, že jeho tým nebyl dobře připravený," poukázal na skutečnost, že si Nizozemky nevybojovaly postup do čtvrtfinále svými výsledky na hřišti.

Z úst některých trenérů v Německu se nicméně ozývají názory, že by bylo dobré změnit hrací systém. MS před čtyřmi lety v Japonsku se účastnilo jen 16 místo dosavadních 24 družstev. "V Japonsku nebylo možné ovlivnit, kdo na koho narazí. Navíc se výsledky ze základních skupin započítávaly do další fáze, takže si nikdo nedovolil žádný zápas vypustit," vysvětlil trenér Američanek Toši Jošida.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž