Č. Budějovice - Opava, smečuje Radek Motys

Č. Budějovice - Opava, smečuje Radek Motys | foto: Ladislav Němec, MF DNES

Na špici zatím nemáme, říká trenér opavských volejbalistů

Utkání rozjeli výborně. Vyhráli první set. Leč pak úplně krachli. Volejbalisté Opavy v duelu o špici extraligy selhali. V sobotním 14. kole prohráli doma s vedoucím Kladnem 1:3 (18, -21, -16, -15).

"Byl to souboj o čelo soutěže a my ho nezvládli," přiznal opavský trenér Martin Demar. "Zatím nemáme na to, abychom byli na špici." První sadu přitom domácí získali přesvědčivě 25:18. "Ale to bylo všechno," podotkl Demar. "To jsme ještě podávali tak, jak jsme měli, zkazili jsme jen jeden servis. Pak jsme úplně upustili od toho, co nám šlo."

Mohlo jít o psychický blok pod dojmem celkem snadno vyhraného prvního setu? "To ne," odmítl blokař Jiří Cerha.

 

"Kladno v první sadě nepodávalo tak dobře a my jsme si dokázali přihrát. Potom to bylo horší a náš nahrávač to měl těžké, měl balony odtažené od sítě, a tak jsme útočili z vysokých míčů."

Nejtragičtější byl podle trenéra Demara útok.

"Neměli jsme snad hráče, který by měl v útoku vyšší než dvacetiprocentní úspěšnost," upozornil Martin Demar. "To se pak nedá vyhrávat."

Trenér trochu přeháněl. Největší úspěšnost v útoku měl totiž blokař Jozef Piovarči, a to 46 procent, když z 13 smečů získal šest bodů.

Nikdo z Opavanů se však nedostal přes padesát procent, zatímco kladenský Karel Linz dal 15 bodů, přičemž měl úspěšnost 56 procent.

Linz ale ničil Opavany především podáním, jímž si připsal pět přímých bodů, což je stejně jako celý opavský tým.

"Naše hra stojí na tom, že podání riskujeme," podotkl Karel Linz. "Hodně ho trénujeme a postupně jsem si věřil. V prvním setu jsme však servis hodně kazili."

Brali Kladenští sobotní utkání jako bitvu o první místo?

"Každý zápas je důležité vyhrát a zvlášť v Opavě, která má silný tým," podotkl Linz.

"Do Opavy jsme jeli zkusit uspět," řekl kladenský trenér Jindřich Licek. "Hlavně jsme si nechtěli pokazit bilanci před Vánocemi. Ze začátku nám to ale skřípalo, hráli jsme hrozně špatně, příliš jsme chybovali."

Co tedy Kladno zvedlo? "Říkal jsem klukům, aby více riskovali, ale hlavně, aby dobře ztrátovali, a to se podařilo. K tomu jsme přidali dobrý servis," uvedl Jindřich Licek.

"Byl to první zápas, v němž jsme vyhořeli. Nechápu, jak je to možné," řekl opavský smečař Peter Valaštek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž