Polští volejbaloví fanoušci mohou jásat. Vedle ženského MS se v jejich zemi uskuteční i světový šampionát mužů.

Polští volejbaloví fanoušci mohou jásat. Vedle ženského MS se v jejich zemi uskuteční i světový šampionát mužů. | foto: cev.lu

Letošní MS volejbalistů místo Ruska uspořádají Polsko a Slovinsko

  • 0
Pořadateli letošního mistrovství volejbalistů budou Polsko a Slovinsko. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki. Šampionát mělo původně na přelomu srpna a září hostit Rusko, ale mezinárodní federace FIVB mu ho kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu odebrala.

Bezprostředně po únorové invazi přitom FIVB plánovala, že Rusku pořadatelství turnaje ponechá. Po doporučení Mezinárodního olympijského výboru vyloučit Rusko s Běloruskem z mezinárodních soutěží ale 1. března zemi šampionát odebrala.

Světový volejbal nakonec reagoval: Rusko přišlo o pořádání MS mužů

Morawiecki oznámil nové organizátory MS v sídle národního olympijského výboru ve Varšavě. Polsko podle něj bude hostit i vyvrcholení turnaje, tedy obě semifinále a zápasy o medaile. FIVB to zatím oficiálně nepotvrdila.

Ruský volejbalový svaz (VVF) se po odebrání MS obrátil na Sportovní arbitrážní soud v Lausanne a požaduje po mezinárodní federaci odškodnění. VVF vyčíslil ztráty na téměř 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun).

MS volejbalistů se bude hrát od 26. srpna do 11. září. V Polsku se šampionát konal i před osmi lety, kdy ho vyhráli domácí reprezentanti a v roce 2018 v Turíně zlaté medaile obhájili.

Také letošní mistrovství světa volejbalistek se bude hrát v Polsku, druhou pořadatelskou zemí říjnového turnaje je Nizozemsko. České reprezentantky budou mít ve skupině v Arnhemu za soupeře týmy Brazílie, Číny, Japonska, Kolumbie a Argentiny. Mužům start na šampionátu unikl.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž