Liberečtí volejbalisté slaví titul.

Liberečtí volejbalisté slaví titul. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Start za zlatým hattrickem? Liberecké volejbalisty čeká repríza finále

  • 0
Atraktivní start do nové sezony mají před sebou volejbalisté Dukly Liberec. Čeští šampioni nastoupí dnes v dohrávce 1. kola extraligy doma od 18 hodin proti Brnu, které v minulé sezoně přemohli ve finálové sérii.

Dvakrát za sebou vybojovali volejbalisté Dukly Liberec zisk mistrovského titulu, pro letošní sezonu tak mají lákavý cíl - oslavit v extralize zlatý hattrick. Být českým šampionem třikrát v řadě se naposledy povedlo Českým Budějovicím v letech 2007 až 2009.

„Do sezony jdeme s tím, že chceme vyhrát každé utkání, urvat další titul a vybojovat hattrick. I když to bude zase těžší, protože pro soupeře budeme po dvou titulech v řadě jako lovná zvěř a každý se na nás bude chtít vytáhnout. Navíc soutěž se zase zkvalitnila, protože v ní bude působit víc než třicet cizinců. Já osobně mám ale pořád motivaci a vůli s Duklou vyhrávat, i když jsem v Liberci už hodně dlouho,“ říká trenér Michal Nekola, který začne v Dukle už osmou sezonu v řadě, což je na české volejbalové poměry unikát.

Letos se mu navíc splnil velký sen a stal se asistentem španělského kouče Falasky u české mužské reprezentace. Právě kvůli povinnostem u národního týmu se spolu se třemi reprezentanty Janouchem, Leikepem a Galabovem zapojil do přípravy Liberce až 26. září.

„Způsob letošní přípravy byl trochu nestandardní, s týmem jsem nebyl po celou dobu, ale styl přípravy jsme zachovali stejný jako v předcházejících dvou sezonách, kdy se nám to osvědčilo,“ podotkl Nekola. Na start přípravy Dukly se na začátku srpna dostavilo kvůli účasti na nejrůznějších reprezentačních akcích pouze šest hráčů a kádr se rozrůstal až postupně.

„Ty první dva měsíce jsou víceméně o fyzické kondici, takže v tom problém nebyl. Horší to pak samozřejmě bylo v nacvičování technických věcí s balonem, protože jsme nemohli postavit dvě šestky proti sobě,“ popsal Aleš Správka, kapitán a smečař Dukly. „Teď už jsme ale tři týdny kompletní, takže věřím, že už na ty první zápasy budeme v rámci možností připravení dobře.“

„Technické a taktické věci ladíme za pochodu, není to samozřejmě úplně ideální, ještě chvilku to bude trvat, ale máme celou soutěž na to, abychom se co nejlépe připravili na klíčové zápasy v play-off,“ tvrdí Michal Nekola.

Zatímco v loňském létě se kádr Dukly mezi sezonami vůbec nezměnil, letos obměna přišla. Blokaře Zajíčka a univerzála Vencovského nahradili zkušení borci Veselý a Kramar, post druhého nahrávače Fučíka zaujal mladík Piskáček, z dorostu dostává šanci i smečař Kroužek.

Kompletní však Liberečtí do nového ročníku nevkročí, protože Veselý a Kriško se ještě dávají dohromady po operacích kolena.

Kromě obhajoby triumfů v extralize i Českém poháru, protože v úspěšné minulé sezoně oslavili ceněný „double“, čeká volejbalisty Dukly i předkolo Ligy mistrů. V něm budou ve druhé půlce listopadu bojovat o postup do základní skupiny s lepším z dvojice Strojitel Minsk - Tiikerit Kokkola.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž