Lébl si v Itálii opět zahraje semifinále

  • 1
Řím, Paříž - Osudy dvou největších hvězd českého volejbalu se mohou brzy rozejít. Zatímco blokař Martin Lébl v italské lize s týmem Perugie postoupil hladce do semifinále, Paříž, ve jejímž dresu hraje Jiří Novák, je ve francouzském play-off blízko vyřazení. V Itálii je na vážkách osud nejsilnějšího týmu základní části, z případného krachu Piacenzy by se radoval i Michal Rak.

Italské čtvrtfinále hrané na tři vítězné zápasy už ve středu odhalilo první dva postupující. Výsledkem tři nula na zápasy postoupily do semifinále Perugia a Macerata, zbylé dvě série ještě pokračují.

Stejně jako před rokem, i letos se s týmem Perugie probojoval do nejlepší čtyřky český blokař Martin Lébl.

Čtvrtému mužstvu základní části k úspěchu stačily tři zápasy. Lébl a spol. zvládli nejlépe nedělní utkání v Padově, které vyhráli ve čtyřech setech 3:1. Oba domácí duely nechala Perugia dojít až do tie-breaku. Minulý týden ve čtvrtek v zahajovací bitvě dokonce odvracela mečboly.

Matrin Lébl byl v neděli v Padově vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Tento titul si zasloužil ziskem 21 bodů (16 smečů, 5 bloků). Před domácím publikem přebíral cenu Kubánec Hernandez, ale Lébl s 10 resp. 17 body patřil rovněž k nejlepším hráčům.

V semifinále se Perugia utká s vítězem série mezi Piacenzou a Trentinem, která má zatím málo očekávaný vývoj. Trentino přijelo k prvnímu zápasu na půdu vítěze základní části jako outsider, ale vyhrálo 3:1. A úspěch potvrdilo i v neděli v domácím prostředí (3:2).

Český blokař Michal Rak ani do jednoho zápasu nezasáhl. Poprvé si letošní play-off zahrál až tuto středu, když ve třetím utkání v Piacenze v průběhu třetího setu vystřídal André Hellera. Pro čtvrtý set byl dokonce v zahajovací sestavě, ale štěstí svému týmu nepřinesl. Trentino poprvé v sérii prohrálo poměrem setů 1:3.

Macerata čeká, jak dopadne série mezi Trevisem a Veronou, v níž si oba týmy zatím drží domácí neporazitelnost. Ve všech zápasech byl v základní sestavě Verony český reprezentant Jiří Král, ale včera byl už v prvním setu střídán a do hry více nezasáhl.

Stav čtvrtfinálových sérií: Piacenza - Trentino 1:2, Perugia - Padova 3:0 (konečný výsledek), Macerata - Vibo Valentia 3:0 (konečný výsledek), Treviso - Verona 2:1.

Los a výsledky italské ligy ZDE

Francie: čtyři Češi pod jednou sítí

Čtyři čeští volejbalisté se sešli na palubovce v úvodním čtvrtfinále francouzské ligy v Paříži. Zápas skončil stejným poměrem, jakým byli krajané rozděleni do soupeřících týmů. Hostující Sete s triem Konečný, Staněk, Pešl porazilo Pařížany s Novákem 3:1.

S výjimkou druhého setu, v němž hosté vyhráli jasně 25:16 se vždy rozhodovalo v napínavých koncovkách. Při závěrečném podávání rukou ještě na tabuli svítilo skóre ze čtvrtého setu - 35:33 pro Sete.

Novák sbíral z Čechů body nejpilněji, skóroval pětadvacetkrát, ale k výhře to nestačilo. Jen jeden aktér zápasu byl ve statistikách úspěšnější, francouzský reprezentant Junot Mistoco získal pro Sete 27 bodů. Češi bodovali dohromady 34krát: Konečný 16x, Staněk 11x, Pešl 7x.

Play-off francouzské ligy se hraje jen na dvě vítězství, a série se teď stěhuje do Sete. Domácím bude stačit jednou vyhrát a soupeře tím pošlou na dovolenou.

Na postup si mohou dělat ambice i Marek Novotný s Ondřejem Huděčkem. Dvanácti respektive pěti body pomohli týmu Cannes k vítězství 3:1 v Poitiers.

Výsledky úvodních zápasů čtvrtfinále: Rennes - Tours 0:3 (-22, -18, -19), Nice - Toucoing 3:1 (23, -19, 19, 19), Poitiers - Cannes 1:3 (23, -26, -20, -22), Paříž - Sete 1:3 (-25, -16, 31, -35).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž