Kapitán Lébl se na souboj s Itálií těší

  • 3
Perugia - Los základní skupiny mistrovství světa kapitán českých volejbalistů Martin Lébl přivítal. Těší se především na souboj s Itálií, kde už čtvrtým rokem hraje ligovou soutěž. "Měli bychom hrát o postup ze skupiny," věří. Další cestou šampionátem se však nezabývá: "Vzhledem k posledním výsledkům bychom měli být skromní. Dál se budeme dívat až podle vývoje turnaje."

Názor reprezentačního trenéra na los mistrovství světa se nedozvíme, český tým momentálně žádného nemá. Francouzi Tilliemu, který postup na MS vybojoval, skončila smlouva a svaz zatím neurčil další cestu. Rozhodnutí se stále odkládá, teď má padnout příští v lednu.

O komentář losu jsme proto požádali kapitána národního mužstva Martina Lébla.

"Je to relativně dobrá skupina," odpovídal dvoumetrový blokař po telefonu z italské Perugie. "Italové a Američani jsou největšími favority, ale my bychom měli společně s Bulhary obsadit další dvě postupová místa."

Setkání s Italy si Lébl vysloveně přál. "Z nejsilnějších týmů to byli právě oni, s kým jsem chtěl hrát. V Itálii nás většina působí, s hráči se každý týden potkáváme v lize a víme, že z nich nemusíme mít strach. Bude to docela pikantní souboj, rozhodně lepší, než hrát s Brazílií, Ruskem nebo Srbskem."

Lébl věří, že český tým bude s Bulharskem bojovat o třetí místo ve skupině. "Venezuelu neznám, ale s Íránem jsem už hrál a myslím, že to je tým, který jsme schopni porazit."

Íránskou reprezentaci trénuje Léblův dobrý známý, korejský kouč Park, který českého blokaře vedl v jeho první italské sezoně v Perugii.

Podrobnosti o losu MS
najdete ZDE

Dva největší favorité naganské skupiny se minulý týden potkali na Světovém poháru. Američani překvapivě ve třech setech porazili Itálii. "Byli tady z toho trochu zděšení, v novinách se to hodně probíralo," všiml si český blokař.

Američani nakonec skončili na Světovém poháru druzí, na Itálii zbyla bronzová příčka. Zlatý pohár si odvezli Brazilci, kteří rovněž stojí v nalajnované cestě české reprezentace mistrovstvím světa 2006.

Pokud Lébl a spol. postoupí ze základní skupiny, nemine je Brazílie ve čtvrtfinálové fázi šampionátu. "Dalším vývojem turnaje se zatím nemůžeme zabývat. Naším jediným cílem musí být postup ze skupiny," tvrdí Lébl. "Až podle vývoje mistrovství můžeme uvažovat co dál."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž