Hrazdira za napadení nesmí hrát půl roku

  • 74
Praha - Půlroční nucenou pauzu v sobotu nařídila disciplinární komise brněnskému volejbalistovi Michalu Hrazdirovi. Kapitán juniorské reprezentace byl potrestán za napadení protihráče v extraligovém utkání, které se hrálo před týdnem ve Zlíně. "Vycházeli jsme z mezinárodních pravidel, která za agresi považují i pokus o tělesné napadení," řekl na vysvětlenou předseda disciplinárky Jiří Kaplan. Doporučenou sazbu však komise o třetinu snížila.

VIDEO
velikost 10 MB
velikost 3,5 MB

Případ z minulé soboty poutá už týden pozornost volejbalových příznivců. Brněnský smečař Michal Hrazdira se po utkání ve Zlíně nechal vyprovokovat domácím Čestmírem Černým, podběhl síť a vrazil do něho.

Komise měla k dispozici videozáznam z indcidentu, ale po pátečním podrobném prostudování se rozhodla svolat ještě jednu schůzi, na které by Hrazdiru vyslechla. V sobotu po poledni pak Jiří Kaplan vyřkl rozsudek.

"Klíčové bylo, jak přestupek kvalifikujeme," poznamenal předseda volejbalového soudu. Nakonec si na pomoc vzal domácí i mezinárodní pravidla a posuzoval i drobné strčení do soupeře jako agresi. "Do volejbalu takové chování nepatří, nechceme ho tímto způsobem zviditelňovat."

Kaplan připomněl vliv extraligových hráčů na mládež, který by mohl Hrazdíra jako kapitán juniorské reprezentace a hvězda extraligy narušit. "Sám jsem dlouho trénoval mladé kluky a dobře vím, jak dokázali po ligových hráčích opakovat každé gesto," říká Kaplan.

Pro přečin "tělesné napadení" nabízí disciplinární řád sazbu od devíti do dvanácti měsíců. Jde však jen o doporučenou délku trestu, kterou může komise podle své úvahy změnit.

"O třetinu jsme sazbu snížili. Přihlédli jsme k tomu, že jsme viděli provokaci, že hráč nikdy neměl žádné prohřešky i k tomu, že Hrazdírův atak nebyl tak razantní," vysvětloval Jiří Kaplan.

Druhý aktér incidentu, Čestmír Černý, inkasoval hned při utkání červenou kartu za urážlivé jednání a musí stát dva zápasy.

Hrazdira se může odvolat do patnácti dnů od chvíle, kdy mu disciplinární komise pošle vyrozumění písemně. "Pravděpodobně tak učiníme během příštího týdne," dodal Kaplan.

NAPADENÍ. Hrazdíra vráží do Černého


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž