Kladno: František Ogurčák, Peter Janušek

Kladno: František Ogurčák, Peter Janušek - František Ogurčák (vlevo) a oslavuje úspěšný bod se čtvrtým Slovákem v kladenských službách: Peterem Januškem. Ten však v reprezentaci není. | foto: Radek Cihla, MF DNES

Favorité zahájili play-off vítězně

  • 1
Praha - Hladkými výhrami 3:0 vstoupili do čtvrtfinále play-off extraligy volejbalistů hráči Ostravy a Kladna. Ve slezském derby přehráli Ostravané Opavu a na kladenské palubovce neuhráli ani set volejbalisté Zlína. Druhé zápasy sérií hrané na tři vítězství se hrají ve středu znovu na hřištích dnešních vítězů.

Ostrava - Opava 3:0 (16, 18, 20)
Měl to být urputný boj. Byla to však nečekaně jasná záležitost. „Musíme na dnešní utkání rychle zapomenout a už myslet na to další,“ vyhrkl po porážce opavský trenér Milan Hadrava. 

„Je to vynikající výsledek,“ řekl ostravský kouč Jaroslav Tomáš. „Kluci do puntíku splnili všechny pokyny, ale ještě není konec. Série může být dlouhá. Další zápas bude zase jiný. My si ale věříme.“ 

Ostravanům vyšly začátky setů. V prvním vedli zásluhou dobrého bloku a vynikajících zákroků Steffana a Správky v poli 6:2, ve druhém 8:3 a ve třetím 8:4.

V tom posledním s Plichtou na servisu dotáhli na 8:7, jenže pak opavský smečař servis zkazil. Na podání přišel domácí Burrow a hned přidal dva přímé body. Bylo to 11:7 a Ostravští už nezadržitelně mířili k vítězství.

„Moc jsme vyčkávali,“ řekl opavský nahrávač Tomáš Malčík. Nemyslí si však, že by opavský tým srazil nevydařený začátek zápasu. „To nebylo rozhodující, domácí hráli bezchybně,“ dodal.

Opavští se nevyrovnali s výborným servisem vítězů, nezablokovali a celý zápas marně dotahovali náskok domácích. „Naším úkolem bylo hlavně dávat servis,“ uvedl ostravský univerzál Jakub Zvolánek.

„To se povedlo a ještě byl dostatečně tvrdý. Už se ale musíme soustředit na zítřek. Opava je natolik zkušená, že se otřepe a bude lepší.“

Dal se vůbec včera rozjetý ostravský tým něčím zastavit? „Snažili jsme se domácí vyvést z tempa, zpomalit je i tím, že jsme chodili pomalu na servis, ale nerozhodili jsme je,“ připustil Tomáš Malčík.

„Také před rokem jsme ve čtvrtfinále v Ostravě rychle prohráli 0:3, bylo to úplně stejné,“ připomněl opavský blokař Martin Demar loňskou sérii, kterou nakonec Opava vyhrála 3:2. „První zápas nic neřeší, hned se hraje další.“

Rozhodčí: Dvořák, Labašta. Čas: 65 min. Diváci: 450. Stav série: 1:0.
Ostrava: Jedlička, Štika, Cerha, Steffan, Zvolánek, Burrow, libero Správka - Ledvoň.
Opava: Malčík, Valaštek, Sukuba, Paták, Plichta, Demar, libero Obdržálek - Kvapil, Mikula.

Kladno - Zlín 3:0 (23, 20, 24)
Výsledek vypadá jasně, ale utkání bylo většinou vyrovnané. „Zlín podal výborný výkon,“ chválil soupeře domácí kouč Jan Svoboda. „Rozhodně byl lepší než ve všech vzájemných zápasech základní části soutěže.“

Kladno se možná víc než protivníka obávalo vlastní marodky. Až včera dopoledne se rozhodovalo o startu Holubce, Ogurčiaka a Skladaného. Nakonec byli všichni k dispozici.

„Po měsíci se nám vrací do kabiny nějaká viróza. Pár kluků je zralých na antibiotika,“ posteskl si kladenský sportovní manažer Milan Fortuník.

Zlín sahal po šanci hlavně v prvním a třetím setu. Ve třetí sadě dokonce otočil z 16:13 na 21:22, jenže zvrat se mu dokonat nepodařilo. Nevěděl si rady především se servisem Rybníčka a skvělým útokem zkušeného Pakosty.

„Kladno bylo v koncovkách jistější a překvapilo nás výbornou hrou středem,“ hodnotil zlínský trenér Roman Macek.

Ve středu chce Kladno přidat druhé vítězství. „Je to náš jasný cíl,“ prohlásil Jan Svoboda.
Rozhodčí: Krsek, Švejda. Čas: 83 min. Diváci: 250. Stav série: 1:0.
Kladno: Janušek, Ogurčiak, Holubec, Rybníček, Masný, Pakosta, libero Polanský–Fokt.
Zlín: Jakubíček, Bolehovský, Čajan, Svoboda, Sedláček, Herych, libero Chromý - Filo, Fila, Černý, Jánošík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž