Slavia - Olymp: Pastulová, Chroustovská - Koloušková

Slavia - Olymp: Pastulová, Chroustovská - Koloušková - Chroustovská (vlevo) s Pastulovou z Olympu blokují útok slávistky Kolouškové. | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Extraliga volejbalistek se rozšíří o dva týmy

Praha, Ostrava - Dřívější spekulace se potvrdily. Správní rada Českého volejbalového svazu totiž ve středu rozhodla o tom, že se extraliga žen rozšíří z osmi družstev na deset. Letos tak nikdo sestupovat nebude a v příští sezoně bude herní systém mužské i ženské soutěže totožný.

Ve středu v podvečer začínající souboj volejbalistek Mittalu Ostrava a Liberce o udržení v extralize tak zcela ztratil náboj. Série sice bude odehrána, ale už v ní o nic nepůjde.

„S Libercem tak už můžeme sezonu dohrát v klidu,“ řekl ostravský kouč Leopold Tůma. „Pokusíme se ale dohodnout, abychom místo na tři výhry hráli o sedmé místo pouze na dvě vítězství.“

Návrh na rozšíření soutěže nepřišel od vedení svazu, ale od Asociace ligových klubů. "To ona nám dala podnět, byla to vůle extraligových klubů," vysvětlil generální sekretář svazu Jan Žižka.

Rozšíření soutěže by nebylo až tak zajímavé, kdyby k němu nedošlo v rozehrané sezoně. A navíc v soutěži, ve které jsou velké výkonnostní rozdíly.

Vzhledem k soustředění týmů před prvním finálovým zápasem nebylo možné kontaktovat zástupce elitních týmů Brna a Olympu.

"Nevím, jestli byli zástupci těchto oddílů pro, nebo proti," nechtěl spekulovat Žižka. "K nám přišlo konečné rozhodnutí klubů s návrhem na změnu a jestli byl někdo pro, nebo proti, jsme již neřešili."

Podle našich neoficiálních informací při hlasování o náhlé změně byl zřejmě poměr pro rozšíření šest hlasů, proti dva.

S rozšířením počtu účastníků dojde i ke změně hracího systému soutěže. "Naším cílem je sjednotit ženskou ligu s mužskou,“ říká Žižka. "Navrhujeme proto, aby se hrálo stejným systémem, jako letos hráli muži, včetně přímého sestupu. Toto rozhodnutí ale podléhá ještě schválení sportovně-technickou komisí."

Pokud jde o účastníky příštího ročníku extraligy žen, mezi elitu už postoupily Střešovice. Druhým týmem první ligy je Moravská Slavia Brno, od kterého ale zřejmě odkoupí extraligová práva tým z Prostějova.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž