Volejbalisté Brna na příjmu.

Volejbalisté Brna na příjmu. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Volejbalisté Příbrami a Brna prodloužili čtvrtfinálové série

  • 1
Příbramští volejbalisté odvrátili ve čtvrtfinále extraligy hrozbu vyřazení. V Českých Budějovicích zvítězili svěřenci trenéra Martina Kopa 3:2 a v sérii o postup do semifinále snížili na 2:3. A úplně stejný kousek se o pár hodin později povedl i volejbalistům Brna v Liberci.

Brňané nedovolili získat obhájcům titulu z Liberce postupový čtvrtý bod, v jejichž hale v repríze loňského finále vyhráli rovněž 3:2.

Brno dokázalo Dukle ve vypjatých koncovkách sebrat druhý i třetí set a do tie-breaku pak po libereckých chybách v útoku vstoupilo tříbodovou šňůrou. Při Hrazdirově servisu náskok hostů vystoupal až na 10:3 a bylo jasné, že série bude pokračovat pátečním šestým zápasem v Brně.

Šestadvaceti body přispěl k výhře Brna Jan Pražák, původně blokař, kterého ale trenér Ondřej Marek v poslední době využívá na postu univerzála. „V posledních zápasech se neskutečně rozehrál,“ vyzdvihl Marek Pražákovy výkony v rozhovoru pro Českou televizi.

Hrozbu vyřazení odvrátili také příbramští volejbalisté. V Českých Budějovicích měli sice svěřenci trenéra Martina Kopa velké potíže s útoky domácího Colina Hackwortha, který zaznamenal úctyhodných 31 bodů, nakonec ale zvítězili 3:2 a v sérii o postup do semifinále taktéž snížili na 2:3.

Jihostroj přitom po dvou předchozích výhrách v Příbrami dělil od postupu jen set, ale koncovku čtvrté sady domácí tým prohrál 23:25. V tie-breaku pak už měli jasně navrch hosté, kteří zvítězili 15:8.

Domácí trenér René Dvořák litoval koncovky čtvrtého setu. „Tam se to trochu zlomilo. Příbrami se povedl nástup do pátého setu a ten si už udržela. Jedeme do Příbrami vyhrát, máme ještě dva pokusy,“ řekl.

Jeho protějšek Kop po výhře vyzdvihl celé mužstvo. „Každý nějakým způsobem pomohl a věřil ve vítězství. Po nešťastném tie-breaku v domácím utkání jsme to nevzdali, bojovali jsme a vyplatilo se,“ prohlásil Kop.

Karlovarsko, které kvůli startu v Poháru CEV nastoupilo proti Ostravě teprve potřetí, zvítězilo v soupeřově hale 3:2 a na zápasy vede 2:1. Ostravané ovládli druhý i třetí set, ale na rozdíl od předchozího duelu tentokrát tie-break ztratili. Bývalý hráč západočeského celku David Janků se v ostravském dresu blýskl 24 body.

Šesté zápasy se budou v Příbrami a Brně hrát v pátek, v Ostravě pokračuje série už ve čtvrtek.

Čtvrtfinále play-off volejbalové extraligy mužů

3. zápas:
Ostrava - Karlovarsko 2:3 (-22, 27, 15, -20, -15)
Nejvíce bodů:
Janků 24, Šmídl a Šulista po 17 - Hudeček 20, Zmrhal 19, Široký 11. Stav série: 1:2.

5. zápasy:
České Budějovice - Příbram 2:3 (20, -18, 15, -23, -8)
Nejvíce bodů:
Hackworth 31, Todua 17, R. Mach 10 - Böhm 17, Renovica 12, Kuchař a Šestak po 8. Stav série: 3:2.

Liberec - Brno 2:3 (22, -23, -24, 20, -8)
Nejvíce bodů:
T. Kriško 22, Galabov 19, Patucha 16, Leikep 11 - Pražák 26, Hrazdira 21, Mendoza 10. Stav série: 3:2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž