Cestou do finále měl Lébl osobního strážce

  • 4
Perugia - Poprvé v historii bude hrát ve finále nejkvalitnější ligy světa český volejbalista. S týmem Perugie se o italský titul bude rvát i blokař Martin Lébl, jeden z klíčových hráčů štiky této sezony. "Hrajeme jako tým, nikdo nevyčnívá, nikdo není slabinou," říká Lébl o mužstvu, které v semifinále vyřadilo největšího favorita ligy Piacenzu.

Perugia skončila v dlouhodobé části až na čtvrtém místě, ale v play-off je jasně nejlepší. Ve čtvrtfinále s Padovou neprohrála ani jednou, hvězdná Piacenza jí v semifinále vzala jediný zápas a zbylé tři prohrála s nulou!

Překvapivému finalistovi tleská celá Itálie. Klub je třetím rokem v nejvyšší soutěži a už se popere o titul.

"Dobře jsme načasovali formu," pochvaluje si Lébl. "Už kolo před koncem základní části jsme si zajistili čtvrté místo a tím i výhodnější nasazení do čtvrtfinále. A ještě jsme měli čas, abychom se v klidu připravili na play-off."

Po hladkém čtvrtfinálovém vítězství tady byl zase čas na přípravu a stejné to bude před finálovou sérií. Soupeři naopak jdou do zápasů s Perugií unaveni z pětizápasových bitev.

"Piacenza po jasném vítězství v základní části play-off trochu podcenila. Čtvrtfinále s Trentinem musela otáčet z 0:2 na 3:2 a v pěti zápasech se dost vyčerpala," říká Lébl a zmiňuje i zranění soupeřovy opory Nikoly Grbiče.

Odveta za loňskou porážku

Léblův tým už loni v play-off vyřadil nejsilnější tým základní části. Tehdy uspěl ve čtvrtfinále s Trentinem, ale v další fázi ztroskotal právě na Piacenze. Letos se tedy dočkal úspěšné odvety.

Český reprezentant, který už třetím rokem patří k nejlépe hodnoceným blokařům Serie A1, se v útoku při semifinálových zápasech prosazoval méně, než je u něho obvyklé. "Náš tým je hodně vyrovnaný, jeden pracuje na druhého a více míčů než v minulosti dostávají smečaři," říká Lébl.

Obrana Piacenzy se navíc na českého reprezentanta speciálně připravila. "Hráli na mě osobku, blokař Bovolenta měl na starost pouze mě," poukazuje na protivníka, který v minulosti hrával i v italské reprezentaci a s nímž Lébl sváděl souboje na síti už na ME v roce 2001 v Ostravě. "Aspoň jsem trochu ulehčil práci smečařům na kůlech, kteří pak měli více prostoru."

Martin Lébl prožívá ve 25 letech svoji nejúspěšnější sezonu. "Už jsem něco vyhrál, mám tituly z české a belgické ligy, ale finále v Itálii stojí výš," je přesvědčen.

A mohlo by být ještě lépe, Perugia si troufá i na titul. "Šanci máme, uvidíme ve čtvrtek, kdo vyhraje druhé semifinále."

O právo vyzvat Perugii k boji o titul usilují volejbalisté Maceraty a Trevisa. Ve čtvrtek večer nastoupí k rozhodujícímu pátému zápasu.

Lébl bude držet palce Trevisu. "Vyhráli Italský pohár, čímž už mají zajištěnou účast v Lize mistrů. My bychom si tak tuto soutěž zajistili už pouhou účastí ve finále," říká 201 cm vysoký blokař. "Herně jsou oba soupeři stejní, šance by byly vyrovnané," dodává.

Každopádně bude vítěz druhého semifinále mnohem více unaven. Po rozhodujícím čtvrtečním duelu musí už v neděli nastoupit k prvnímu finále.

Rychle do Opavy

Finálová série se může protáhnout až do neděle 22. května, kdy je plánován eventuální pátý zápas. Už o pět dní později přitom česká reprezentace vstupuje turnajem v Opavě do kvalifikace o mistrovství světa 2006. "Pojedu rovnou do Opavy," slibuje Lébl. "Jsem s trenérem domluven, že se k týmu hned připojím. Ale jestli budu něco platný, to se teprve uvidí."

Reprezentaci by chtěl Martin Lébl pomoci především v další fázi kvalifikace MS a na závěrečném turnaji evropského šampionátu. "Priority jsou jasné," říká italský finalista.

Kam se po zářijovém šampionátu vydá za klubovými povinnostmi, to zatím netuší. "Perugia mi nabídla prodloužení smlouvy, ale zatím jsem se nerozhodl. Počkám, jaké další nabídky po sezoně přijdou," plánuje nejlepší český volejbalista posledních let.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž