Radost prostějovských volejbalistek

Radost prostějovských volejbalistek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

České volejbalové šampionky z Prostějova stojí před novou výzvou

  • 0
Šest trofejí v posledních dvou letech získaly volejbalistky VK Modřanská Prostějov, když v extralize, českém a česko slovenkém poháru nenašly přemožitele. Před novou sezonou přijaly další výzvu. Ve Středoevropské lize se nově pokusí prorazit také v mezinárodní konkurenci a do české soutěže nastoupí až na začátku play-off.

"Bude to atraktivní soutěž, ve které startuje řada kvalitních týmů. Před začátkem sezony je těžké odhadovat naše ambice, v každém případě chceme postoupit do závěrečného finále Final Four a pak se uvidí," naznačil plány v mezinárodní dlouhodobé soutěži trenér Miroslav Čada.

Tým Prostějova narazí na tři rakouské, dva slovinské, chorvatské a slovenské týmy, mezi kterými nechybí tradiční účastníci evropských pohárů. Kvalitní zápasy slibují především duely s Rijekou, Mariborem, Splitem nebo Klagenfurtem.

Prostějov v Evropě

Liga mistryň
24. 11.: Prostějov – Cannes, 1. 12.: Cortese – Prostějov, 8. 12.: Prostějov – Lodž 15. 12.: Lodž – Prostějov, 5. 1.: Prostějov – Cortese, 11. 1.: Cannes – Prostějov.


Středoevropská liga
8. 10.: Rijeka – Prostějov, 9. 10.: Kamnik – Prostějov, 16. 10.: Prostějov – Klagenfurt, 25. 10.: Doprastav Bratislava – Prostějov, 27. 10.: Maribor – Prostějov, 7. 11.: Prostějov – Vídeň, 13. 11.: Linec – Prostějov, 19. 11.: Split – Prostějov, 4. 12.: Prostějov – UK Bratislava, 22. 12.: Prostějov – Maribor, 2. 1.: Prostějov – Kamnik, 7. 1.: Klagenfurt – Prostějov, 15.1: Prostějov – Doprastav Bratislava, 28. 1.: Vídeň – Prostějov, 5. 2.: Prostějov – Linec, 11. 2.: Prostějov – Split, 19. 2.: Prostějov – Rijeka, 27. 2: UK Bratislava – Prostějov.

"Kvalitě soupeřů odpovídá také naše soupiska. Přípravné období potvrdilo, že máme k dispozici silný tým. Minimálně stejně jako v minulé sezoně," tvrdí Čada.

Podle něj bude Středoevropská liga kvalitní prověrkou před duely v Lize mistryň. "Čekají nás špičkové zápasy a řada náročných přesunů. To je přesně to, co potřebujeme."

V letní pauze došlo v kádru VK Modřanská k řadě personálních změn. Do týmu přišlo hned šest nových volejbalistek. Podle Čady budou všechny posilami českého mistra.

"Jsem rád, že se nám podařilo zajistit tak kvalitní volejbalistky, jakými jsou Taťána Artmenková, Anna Velikiyová, Tina Lipicerová, Veronika Hrončeková či Šárka Kubínová. Všechny se ukazují v dobrém světle a věřím, že s jejich přispěním dosáhneme na úspěšné výsledky," přeje si zkušený trenér.

Vrcholem sezony budou starty v Lize mistryň, kde Prostějov ve skupině D narazí na francouzské RC Cannes, Villa Cortese z Itálie a polský tým Budowlani Lodž. Do další fáze soutěže přímo postoupí dva první týmy, které doplní nejlepší tři celky ze třetích míst.

"Postup visí hodně vysoko. Budou k němu třeba minimálně tři výhry," uvědomuje si Čada. "Už v minulých ročnících jsme ale dokázali držet krok i s evropskými velkokluby, takže se pokusíme projít do vyřazovací části soutěže," říká odhodlaně Čada.

Novou sezonu odstartují Hanačky 8. a 9. října, kdy absolvují úvodní zápasy Středoevropské ligy v Rijece a Kamniku. Domácí premiéra na tým čeká 16. října a soupeřem bude rakouský Klagenfurt.

Cílem v Lize mistryň zůstává postup ze základní skupiny

Prostějovský kouč Miroslav ČadaDalší spanilou jízdu po domácích palubovkách plánuje vedení prostějovských volejbalistek, které v posledních dvou letech nemají konkurenci. Titul a vítězství v domácím poháru se bere jako samozřejmost. V minulé sezoně navíc poprvé Hanačky pronikly do play-off Ligy mistryň a totéž by rády zopakovaly.


Postup ze základní skupiny je hlavním cílem silného týmu. Splnit ho ale bude hodně náročné. Kvůli nízkému koeficientu českého volejbalu musely prostějovské šampionky čekat na divokou kartu a byly zařazené do posledního výkonnostního koše. Tomu odpovídá kvalita soupeřů.


"S tím nic nenaděláme," krčí rameny předseda správní rady VK Prostějov Petr Chytil. "Chceme se měřit s evropskou elitou a jiná možnost neexistuje. Skupina je těžká, možná až příliš krutá. Přesto věřím, že můžeme postoupit." Favoritem skupiny D je italské Cortese a francouzské Cannes, které v posledním ročníku postoupilo do závěrečného turnaje a obsadilo třetí místo.


"Hned po losu jsem říkal, že nemáme snadné soupeře. Přijatelným protivníkem je pouze polská Lodž. Pokud chceme pomýšlet na postup, musíme v každém zápase podat stoprocentní výkon a možná ještě lepší," vnímá sílu konkurentů ve skupině kouč Miroslav Čada. "Půjdeme do zápasů odvážně. Play-off jsme si už vyzkoušeli a byla to příjemná zkušenost, kterou chceme zopakovat."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž