Česká volejbalistka Helena Havelková smečuje v osmifinále ME proti

Česká volejbalistka Helena Havelková smečuje v osmifinále ME proti francouzskému bloku od Armelle Faeschové. | foto: AP

České volejbalistky se zatím milují. Zlepšují se a porazily favorita

  • 16
Žádaly diváky o trochu shovívavosti, vždyť s novým koučem Carlem Parisim trénují teprve měsíc. Ovšem úvodní turnaj Evropské ligy zvládly české volejbalistky náramně. Po jasných výhrách nad Izraelem a Řeckem v neděli sehrály atraktivní a úspěšnou bitvu s Nizozemskem. Zvítězily 3:2.

"V prvním zápase bylo vidět, že to holkám ještě nešlo, ale zlepšovaly se zápas od zápasu a s Nizozemím podaly hodně dobrý výkon a zasloužily si vyhrát," zhodnotila utkání trenérova asistentka Marcela Ritschelová.

Jak v sobotu, tak v neděli se zaplnilo dolní patro haly ve Vodově ulici a v bouřlivé atmosféře vedly Češky duel s Nizozemkami k rychlému konci. Vedly 2:0 a do koncovky třetího setu šly s dobrým vkladem. Ovšem nečekaná pauza kvůli výpadku světel jim sebrala euforii.

"Asi jsme trochu vytuhly, ale v tie-breaku jsme se vrátily ke hře a dobrému servisu z první půlky zápasu," měla radost kapitánka Helena Havelková. "Podle předpokladů jsme měly spíš prohrát, ale ukázaly jsme to, co už měsíc trénujeme, a vydaly jsme se. Jsem s týmem spokojená."

Turnaj ukázal, že Parisiho plán, jehož ambiciózním vrcholem je postup na olympiádu za čtyři roky, nemusí být jen neuskutečnitelným snem. "Je pozitivní, že jdeme opravdu krůček po krůčku a je vidět zlepšení. Proti Nizozemí bylo třeba výborné, že holky téměř nekazily," vypíchla jednu z věcí Ritschelová.

"Musíme pracovat pořád dál, abychom uspěly ve Final Four," připomněla Havelková klání, které se uskuteční na začátku července v Karlových Varech. Z tohoto turnaje by totiž Češky rády postoupily až do Grand Prix.

Poměrně mladý tým si dokázal užít i atmosféru domácího prostředí. "Jsem moc ráda, že organizátoři tohle dokázali. Všichni věděli, že hrajeme, a na víkendové zápasy přišlo hodně lidí. Těší mě, že to dokážeme i v Česku. I když mám pocit, že musíme ukazovat to, co jsme se v zahraničí přes rok naučily," poslala Havelková pochvalu těm, kteří příjemný víkendový zážitek zajišťovali.

Úspěch je i cenným dopingem do další společné přípravy. Vždyť děvčata spolu trénují už měsíc a další měsíc je čeká. "Znám ten pocit z letošní sezony v klubu a určitě to pomáhá. Všechno je o hodně lehčí. Když všechno jde, všichni se mají rádi a milují se," směje se Havelková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž