Česko: volejbalistky se hecují

Česko: volejbalistky se hecují - České volejbalistky se hecují před dalším útokem. | foto: FIVB

České volejbalistky míří do Itálie, čeká je finálová bitva o světový šampionát

  • 1
Rozhodující krok k postupu na mistrovství světa 2010 v Japonsku čeká od pátku do neděle v italském Coneglianu na české volejbalistky v posledním kvalifikačním turnaji, v němž se postupně utkají s Bulharskem, domácí Itálií a Běloruskem. Z tohoto kvarteta si postup na šampionát zajistí dva nejlepší týmy.
Naposledy startovaly české volejbalistky na světovém šampionátu před osmi lety v Německu, kde nepostoupily do dalších bojů ze skupiny. Na světový šampionát 2006 v Japonsku se neprobojovaly.

"Hráčky cítí šanci se probojovat po delší přestávce na mistrovství světa a jsou ochotny odvést pro úspěch maximum," řekla ČTK trenérka českých volejbalistek Táňa Krempaská. Podle ní bude hodně záležet na psychické pohodě týmu. "Hodně nám ke zvýšení sebevědomí pomohlo poslední vítězství v přípravném utkání s Německem v Brně. Hráčky si po pěti porážkách se stejnými soupeřkami začaly věřit. První tři zápasy v Německu jsme hrály špatně. V odvetě v Brně se naše výkonnost postupně zlepšovala, což je před kvalifikačním turnajem nadějné," uvedla Krempaská.

Podle ní bude hodně záležet hned na prvním utkání s Bulharskem. "Za hlavní favoritky naší skupiny považuji Itálii. Výsledek našeho zápasu s Bulharskem bude zřejmě pro oba týmy důležitým klíčem k postupu. Bulharky s námi sice vyhrály před dvěma měsíci v předcházejícím kvalifikačním turnaji v jejich domácím prostředí v Gabrovu a mají dobrý tým se zkušenostmi z mezinárodních zápasů, ale náš celek se od květnové kvalifikace posílil a zlepšila se i naše výkonnost," uvedla Krempaská.

Reprezentační trenérka nepodceňuje Bělorusko, které vyhrálo před dvěma měsíci kvalifikaci na MS v Ázerbajdžánu. "Současnou běloruskou reprezentaci sice tolik neznáme, ale budeme mít výhodu, že hrajeme s Běloruskem až poslední zápas a soupeřky si můžeme zmapovat. Ale stejnou příležitost bude mít i Bělorusko," poznamenala Krempaská.

Na mistrovství světa 2010 přímo postoupily obhájkyně titulu z Ruska a domácí Japonsko. Z Evropy je doplní v neděli večer ještě dalších osm týmů.

Kromě skupiny v italském Coneglianu se ve stejném termínu budou hrát kvalifikační turnaje v dalších třech zemích. V srbské Subotici kromě vedle volejbalistek nastoupí Rumunsko, Chorvatsko a Španělsko, v polském Rzeszowu bude bojovat domácí reprezentace s Belgií, Francií a Tureckem a v Almeře si změří síly domácí Nizozemsko, Ázerbajdžán, Německo a Slovinsko.

Současnou českou reprezentaci pod vedením trenérky Krempaské a asistenta Ondřeje Marka tvoří nahrávačky Šárka Kubínová a Lucie Mühlsteinová, libera Julie Jášová a Markéta Tomanová, blokařky Kateřina Bucková, Daniela Kallistová a Ivana Plchotová a smečařky Vendula Adlerová, Helena Havelková, Aneta Havlíčková, Tereza Matuszková a Veronika Vlásková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž